Monday, September 28, 2009

Anda paham?

Tadi, ade la sorang budak bernama 'X' ni makan pisang. Tiba2 ade la sorang lagi abang 'Y' ni tegur. Die kate macam ni :

Abang Y : Haih X, suke makan makanan orang2 atasan ke?
Si X : Huh? (blur2 sket sambil suap pisang tersebut ke dalam mulutnye. Korang jangan pikir pisang lain sudeh!!)
Saya : (ketawa2) Jahat la korang nih!

Haaa anda paham ke maksudnye?

Maksud die, makanan orang2 atasan tu diajukan kepada berok2. Sebab berok duduk atas pokok!!
Hahahahahahaha. Jadi lepas ni sape nampak orang2 makan pisang kite tanye die plak ok?

**Ayah saya suke makan pisang. Adakah ayah saye pun tergolong di dalam orang2 atasan juga? Hihihi. Slamat Hari Raya ayah. Maaf zahir dan batin. Heh**

Anda terhibur?

Sunday, September 27, 2009

BKI/TWU/BKI/KUL

Ape kabo sume? Sehat ke? Moga2 sume sehat walafiat la ye. Raya2 ni mane la tau kan. Anda2 men telan aje ape2 yang boleh ditelan. Kang kene food poisoning plak sape yang susah?? Anda dan keluarga anda jugak. Haaaaaaa. Anyway, saye baru lepas makan pizza. 3 keping. Ni la makanan untuk orang2 yang nk diet ye. Sila jangan ikut pemakanan saye ni.

Ok. Ni ha nak cerita. Semalam saye baru balik dari *BKI. Nite stop katenye. Jadi seterusnya saye kene operate ke *TWU kembali ke BKI kemudian ke *KUL. Kene bangun kul 4 pagi nih. Flight ke TWU dan balik ke BKI semua mengikut pada jadual yang betul. Tibe2 plak BKI airport punye sistem offline. Jadi dieorang x dapat nak keep track ramai mane passenger yang perlu naik kapal kami. Katenye sebelom sistemnye offline, load kapal kami ni penuh untuk zone *EY. Mengikut jadual, kami kena berlepas dari BKI pukul 1000 pagi. Tunggu punya tunggu, sejam lebih seterusnya baru boleh bertolak dari BKI. Sementara tunggu nih, banyak sungguh soalan2 passenger yang marah yang perlu dijawab. Sume mengamok. Wahai passenger2 tersayang, saye pun nak balik awal jugak. Adeh.

Dalam ramai2 passenger ni, ade lah sorang pompuan cine nih. Berlagak katenyeeeee. Duduk sebelah mamat orang puteh. Speaking London! Ceritanya begini :

Cine dendonden : (angkat tangan petik2 jari) Hello. What's the dalay?
Saye : We are still waiting for the other passengers to board mam.
Cine dendonden : Is this flight full?
Saye : Yes mam.
Cine dendonden : It's already 30 minutes. What's take them so long? Don't they have their own watch?
Saye : Actually, the system in the airport is offline mam. Currently now they are not able to keep track of the passengers info and load mam. Info given was full load and as instructed by the airport management, we have to wait for the other passengers to board.
Cine dendonden : But it's already 30 minutes. You can just leave them here. They are the one who are late and why do we have to wait here for them.
Saye : We are doing our best mam. (saye dah meluat dah time nih. Sombong gile. Nyampah!)

Cine dendonden oi. Hang kene ingat. Passenger sume bukan datang dari rumah masing2. Ade yang connecting flight dari flight lain. Mane la tau kot2 flight tu pun delay. Kalau kene kat hang pun saye rase hang pun terkucil2 nak suruh kami tunggu kan. Haa cube la letak diri tu kat tempat orang tu. Jangan nak pentingkan diri sangat. Hang ingt hang sorang je nak balik cepat. Tu baru kene duduk nganga je. Kalau kene kerja, x tahu la mengamoknye macam mane. Dari mood saye baik nak hepi2 berkerja, terus bertukar jadi king kong jap. Ni sume salah cine dendonden nih. Pastu time servis bagi makan2, saye tanye la nak minum ape. Wah! Nak minum Cola. "and give me the whole can" siap dengan jelingan mengada dan meluat tengok. aaaaaa menyampahnye. Da la x reti nak cakap thank you!! Iskh x nak la taip dah. Marah membuak2 plak rasenye. Nak makan ais krim nak bagi sejuk sket badan.

Untuk pengetahuan korang, dari sepatutnya saye sampai KUL pukul 1230, saye sampai pukul 1350 kot. Hmmph...robek hatiku!


*BKI - Kota Kinabalu
*TWU - Tawau
*KUL - Kuala Lumpur
*EY - Ekonomi

Friday, September 25, 2009

A night out in KK

Kawan2. Saya baru tau kat KK ni ade tempat nak makan ikan bakar atau ape2 seafood yang bakar yang sedap lagi enak sehingga menjilat pinggan! Ceritanya, tadi salah satu crew saya kol bilik ajak makan beramai2 skali dengan captain. Ikutkan hati saye ni memang malas dah nak turun. Macam nak order kat bilik aje sebenarnya. Tapi bila tengok plak senarai harga, trus tertelan air liur sendiri lalu berasa sedikit kenyang. Haha tipu je tuh. Bincang punya bincang dalam talipon, akhirnya saye turun jugak. Janji tunggu di lobby.

Tunggu punya tunggu, last2 captain kate "you guys proceed first" (setelah 30 min menunggu) wah~ time ni angin satu badan rasenye. Dah la perut dah main lagu keroncong, tambah pulak ngan angin ribut taufan. Cube anda bayangkan. Iskh..

Kami pun berjalan kaki ke satu tempat ni. Mula2 saye x tahu ape name tempat ni. Tapi tibe2 pasang telinga sket dengar orang depan meja saye cakap talipon. Katenye "Aku berada di pasar sini". Itu bermakna, tempat saya makan ni namanya Pasar sahaja. Adeh. Sampai2 je pening tengok sume makanan yang siap dibakar. Macam2 ada! Air liur meleleh nih! Murah plak tuh kawan2!!! Haaa tengok gambar nih.

Tengok tu. Macam2 ada kan? Tadi saye makan ikan tongkol sekor. RM10 besar gile ikannya. Cicah pulak dengan air asam pastu gigit cili padi yang kecik2 tu. Pedas gile la!!!!! Oleh kerana ikan tongkol tu besar, saye terpakse makan 2 pinggan nasik. Heh.

Haa amacam? Terliur x? Kalau terliur, lain kali saye nak pergi KK kamu ikut la ye. Boleh saye bwk kamu makan kat sini pulak. Heh

Udang, sotong, ikan dan macam2 lagi lah! Ni la yang dikatakan makan lauk tunjuk. Sebab kite tunjuk2 je x payah susah2 nak masak. Heh (abeh kensel jadi menantu)

Nak tengok suasana tempat makan ni pulak ke? Saye terperanjat tengok sampai x tahu nk pilih kedai yang mana satu. Haa tengok lah sendiri ye.



Untuk pengetahuan hampa, kat situ tu ade sangat banyak kedai yg jual makanan2 bakar nih. Blakang2 tuh banyak lagi sebenarnya. Lain kali kalau ade rezeki, boleh makan kat sini lagi.

** Pasar ni sebelah je dengan Philipino market tu**

Balik sempat lagi berhenti tepi jalan dan makan durian! Ni lah yang dikatakan hantu durian! Tapi seronok. Tahap kekenyangan melanda diri. Berjalan terus balik ke hotel untuk tulis blog dan tidur. Heh. Tu je lah crite saye mlm ni. Nk gosok baju untuk kerja esok pulak. daaaaaaa~

Teka-teki

Mari main teka-teki plak. (sedang bosan kat KK nih.)

Teka-teki berbunyi begini :

Knape gigi sakit,
Knape ubi berisi,
Knape perempuan mengandung.

Haaa pikir jangan x pikir.. jawapan die satu untuk semua knape2 tersebut. Slamat mencuba!

Dhaka oh Dhaka...

Kali ni nak cerita pasal flight saya baru2 ni. Saya kene buat *SNY untuk airbus ke Dhaka. Waktu ni saya kene berkerja di bahagian *GCC. Macam biase lah. Banyak kejadian berlakunya time servis je lah. Di ingatkan semula. Servis makanan ye!

Dari cerita2 senior2, katenye passenger2 Indian dan Bangladesh routes ni suke mintak macam2 bile tibenye time servis. Tak pula ku sangka, cerita2 ini benar sama sekali. Jadi saya buat je la kerja macam yang telah dipelajari waktu training. Kamu bayangkan je la, setiap mase boleh dengar bunyi 'DING!!!!!!' (passenger call). Adoi! Penat lah jugak duk ulang alik dalam cabin tuh. Tapi apekan daya, dah namenye kerja, ulang alik je la kluar masuk. Harap2 boleh la kurus sikit. Heh :P

Lepas dah x terkira brape kali ulang alik dalam cabin nih, ade la sorang passenger ni tekan call button nih. 'DING!!!' saya pun pergi la dekat seat passenger nih. Haaa bace berikutnya :

**Passenger Z ni lenggok cakap macam indian sket**

Saya : "Yes sir. How can I help you?"
Passenger Z : "Actually I just have a question to ask."
Saya : "Owh. Ok. I'll try my best to answer then." (sambil tersenyum lebar)
Passenger Z : "But don't put it at heart okey??"
Saya : "Owh sure not sir." (huish soalan ape plak die nak tanye nih? ketaq plak lutut!!)
Passenger Z : "Are you from Dhaka?"
Saya : "Owh I'm not. I'm from Malaysia. I'm Malay." (cilakat mamat nih. Berkerut dahi)
Passenger Z : " Are you sure you are not from Dhaka?"
Saya : "Yes I am very sure sir. Originally from Malaysia." (hoi! aku tau la aku asal orang mana. P tanya plak sure or not. Cissssss!!!!!!!)
Passenger Z : "Owh. I hope you don't mind me asking. Your skin colour same as mine."
Saya : "It's ok sir" (hek hang I don't mind!!! aaaa stress!)

Saya pun beransur ke galley. Selang beberapa minit, 'DING!!!!' Tapi kali ni passenger lain pulak.
Saya pun pergi la check kot2 ade pape yang die nak. Hangpa tahu die nak ape?????? Die nak tanye soalan jugak. Soalan ape hangpa tahu??? Soalan sama macam mamat tadi tanya. Cuma bezanya die ada tambahan cakap saya cantek ja!! (kembang la sket time nih, sambil senyum2 simpul :D) Lepas 20-30 min, 'DING!!!!!'. Jalan lagi dalam cabin. (dieorg ni memang x tido agaknya sebab time ni dah pukul 3a.m tau!!) Surprisingly!!!! Soalan sama diajukan!!!!! waaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! saya semakin x puas hati. Cepat2 saya jawab soalan passenger tu dan terus berlalu ke galley. Saya pun tanya lah dengan salah sorang crew yg kerja dekat GCC nih.

Saya : "Babe. Aku ni nampak sangat mcm orang Dhaka (menyedapkan sedikit bunyinya) a.k.a bangla ke?"
Crew S : "Kenapa pulak ko tanye tibe2 ni babe?"
Saya : "Ko tahu x. Passenger duk tekan 'DING DING DING!!!' tu just sebab nak tanye aku ni orang Dhaka ke x"
Crew S : "Haha. No offence k babe. Maybe sebab kulit ko same ngan dieorg kot."
Saya : "Errrrrr..."

Trus aku pusing dan duduk dekat tempat duduk crew. Kuciwaaaaaaaaa~~~ :( Dan pada malam itu sahaja, jumlah passenger yang tanya saya soalan tersebut ada lah dalam 4-5 orang. Memang Kuciwaaaaaa~~~ Apa kata anda???



*SNY - ni mcm prektikel la.
*GCC - Golden Club Class

Tea or Coffee??

Haaa nak dengar satu cerita pasal tea or coffee? Meh sini duduk ramai2. Haa dekat2 la sket duduk tu nanti x dengar plak. Haaa macam tuh...baru la saya x payah nk menjerit sampai nak terkeluar anak tekak nih (haa imagine kene kuat bace blog saya nih ye)

Cerita die macam nih.. Satu hari ni saya terbang ke satu destinasi nih (menuju ke destinasi hey yeeee~ siti iklan jap). Lepas buat servis atas kapal tuh, haa servis kasik passenger makan okey. Jangan nak pikir bukan2, saya pun masuk la dalam galley dan tunggu *BG kami hantar makanan dari leading kami. Tengah2 borak tu ade la sorang crew ni cerita pasal die buat servis untuk Indian passenger. Bualan kami seperti berikut :

Crew A : Haa ko nak dengar satu cerita ape jadi kat flight aku haritu?
Saya : Cerita ape pulak ko nih?
Crew A : Haritu aku kene terbang ke Bangkok. Dalam flight tu ade ramai Indian.
Saya : Haa dah pastu kenapenye?
Crew A : Time buat servis, aku tanye la sorang passenger ni :

Crew A : "Sir, would you like to have tea or coffee?"
Passenger B : (hanya geleng2 lenggok kepala teleng2 tu lah)
Crew A : "Tea sir?"
Passenger B : (geleng2 lenggok kepala teleng2 tu lagi)
Crew A : "Coffee sir?"
Passenger B : (geleng2 lenggok kepala teleng2 tu lagi skali)

Crew A : Aku pun ambik *half-size-tray tu, letak cawan sebijik, pastu aku tuang separuh cawan teh, separuh lagi coffee. Aku tuang depan die lagi tuh. Tapi yang lawaknye, passenger ni still geleng2 lenggok kepala teleng2 tu lagi. adehhhhh.....

Haa jadi sebenarnya saya juga susah untuk berkomunikasi dengan Indian passenger nih kadang2. Asek tanye sume geleng2 lenggok kepala teleng2 tu je kan. Ye pun teleng2 kepale, tak pun teleng2 jugak. Aiyaaaaa. Anda ade ape2 suggestion nak buat macam mane?



* BG - (back galley) name yang diberi untuk crew yang kene jaga galley kat blakang tuh
* half-size-tray - ni lah tray yang kami guna untuk tuang minuman2 yang anda mahu waktu servis dilakukan.
Related Posts with Thumbnails