Friday, September 25, 2009

Dhaka oh Dhaka...

Kali ni nak cerita pasal flight saya baru2 ni. Saya kene buat *SNY untuk airbus ke Dhaka. Waktu ni saya kene berkerja di bahagian *GCC. Macam biase lah. Banyak kejadian berlakunya time servis je lah. Di ingatkan semula. Servis makanan ye!

Dari cerita2 senior2, katenye passenger2 Indian dan Bangladesh routes ni suke mintak macam2 bile tibenye time servis. Tak pula ku sangka, cerita2 ini benar sama sekali. Jadi saya buat je la kerja macam yang telah dipelajari waktu training. Kamu bayangkan je la, setiap mase boleh dengar bunyi 'DING!!!!!!' (passenger call). Adoi! Penat lah jugak duk ulang alik dalam cabin tuh. Tapi apekan daya, dah namenye kerja, ulang alik je la kluar masuk. Harap2 boleh la kurus sikit. Heh :P

Lepas dah x terkira brape kali ulang alik dalam cabin nih, ade la sorang passenger ni tekan call button nih. 'DING!!!' saya pun pergi la dekat seat passenger nih. Haaa bace berikutnya :

**Passenger Z ni lenggok cakap macam indian sket**

Saya : "Yes sir. How can I help you?"
Passenger Z : "Actually I just have a question to ask."
Saya : "Owh. Ok. I'll try my best to answer then." (sambil tersenyum lebar)
Passenger Z : "But don't put it at heart okey??"
Saya : "Owh sure not sir." (huish soalan ape plak die nak tanye nih? ketaq plak lutut!!)
Passenger Z : "Are you from Dhaka?"
Saya : "Owh I'm not. I'm from Malaysia. I'm Malay." (cilakat mamat nih. Berkerut dahi)
Passenger Z : " Are you sure you are not from Dhaka?"
Saya : "Yes I am very sure sir. Originally from Malaysia." (hoi! aku tau la aku asal orang mana. P tanya plak sure or not. Cissssss!!!!!!!)
Passenger Z : "Owh. I hope you don't mind me asking. Your skin colour same as mine."
Saya : "It's ok sir" (hek hang I don't mind!!! aaaa stress!)

Saya pun beransur ke galley. Selang beberapa minit, 'DING!!!!' Tapi kali ni passenger lain pulak.
Saya pun pergi la check kot2 ade pape yang die nak. Hangpa tahu die nak ape?????? Die nak tanye soalan jugak. Soalan ape hangpa tahu??? Soalan sama macam mamat tadi tanya. Cuma bezanya die ada tambahan cakap saya cantek ja!! (kembang la sket time nih, sambil senyum2 simpul :D) Lepas 20-30 min, 'DING!!!!!'. Jalan lagi dalam cabin. (dieorg ni memang x tido agaknya sebab time ni dah pukul 3a.m tau!!) Surprisingly!!!! Soalan sama diajukan!!!!! waaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! saya semakin x puas hati. Cepat2 saya jawab soalan passenger tu dan terus berlalu ke galley. Saya pun tanya lah dengan salah sorang crew yg kerja dekat GCC nih.

Saya : "Babe. Aku ni nampak sangat mcm orang Dhaka (menyedapkan sedikit bunyinya) a.k.a bangla ke?"
Crew S : "Kenapa pulak ko tanye tibe2 ni babe?"
Saya : "Ko tahu x. Passenger duk tekan 'DING DING DING!!!' tu just sebab nak tanye aku ni orang Dhaka ke x"
Crew S : "Haha. No offence k babe. Maybe sebab kulit ko same ngan dieorg kot."
Saya : "Errrrrr..."

Trus aku pusing dan duduk dekat tempat duduk crew. Kuciwaaaaaaaaa~~~ :( Dan pada malam itu sahaja, jumlah passenger yang tanya saya soalan tersebut ada lah dalam 4-5 orang. Memang Kuciwaaaaaa~~~ Apa kata anda???



*SNY - ni mcm prektikel la.
*GCC - Golden Club Class

2 comments:

Acal said...

sumpah lawak ah mie..

tapi at least diorang tertarik ngan u,sebab tu diorang tanye.!

yang tanye sume lelaki kan?hahhah....

ayunibee said...

:) saya dulu nak masuk raja lawak. tapi bila pk2 balik, kalau saya masuk, sure raja lawak seterusnya x de pemenang kan. hehehe

tertarik ngn i la yang kite x mau! Nanti macam2 die nak order kan.

Dari ramai2 tu, sorang je perempuan. Err..

Related Posts with Thumbnails