Monday, January 4, 2010

Cerita Si Pengembara..

Aku baru balik dari Delhi. New Delhi la ye. Ni nak cerita pasal aku pergi Delhi la nih. Punya la aku semangat nak buat Delhi flight. Aku ala2 demam dan selsema pun aku gagahkan diri jugak untuk pergi kerja (ayat mak over tau nok!). Satu lagi reason aku pergi kerja jugak sebab aku selalu dengar mane2 flight Indian route ramai crew akan mutual, amik MC atau M.I.A je terus. Persoalannya..perlu ke uols? Kesian kat crew2 yang ada tu. Less crew. Tahu2 je la kan Indian route nih. Segala bende dalam galley tu semua die nak mintak. Kalau boleh cabut galley tu, aku bagi je terus kat dieorg letak dalam cabin. Ko nak bawak balik galley tu turun kapal letak dalam umah ko pun, dipersilakan. Senang. Ape ko nak, ko ambik. X ke senang tu uols? Bila dah less crew, terkejar2 la crew2 yang ade ni nk serve semua passenger. Hmmm

Masalah dengan indian2 ni pulak, ape je die mintak memang ko kene bagi lah. X bole lambat sikit. Kalau kat cabin EY tu memang bole rasa macam duduk dalam kuil la. Ding! Ding! Ding! Ding! x berenti2. Aku yang kerja dekat GCC ni pulak pening kepala dengar. Adoi. Rajin sungguh tekan call button tuh. Mungkin rumah dieorang x de kot bell bell nih. Sronok dengar bunyinye kan. Ko x yah nak kocak2 loceng macam dieorang duk kocak slalu tu kan. Atau mungkin dieorang ni ade persatuan tekan call button beramai2 agaknya. Sape x tekan even skali dalam kapal tu, x leh turun kapal. Owh owh owh!!! Mungkin juga sebab dieoang main BINGO dalam kapal!!!! OMG! wuteva~

Tapi semalam kira aku selamat la sebab ditempatkan kat GCC! (sebagai crew, berkerja di GCC untuk international route ni suatu kebanggaan ok! Jadi di sini mak x la bangga mane pun.. tapi bole la sket2 kan~ :P).

Pasal servis dalam kapal kan. Aku kesian kawan aku kat EY dan GCC ni. Macam aku cakap tadi la kan. Dieorang mintak macam2. Contohnya:

- crew tengah serve meal kat satu passenger ni. Vegetarian meal. As always la kan. Then die nak mintak Scotch Whisky. Scotch whisky ni memang x de la dalam cart kalau dalam EY. Kene amik order je nanti kami anta balik. Crew ni panggil la steward die untuk bawakkan minuman die ni tadi. X sempat nk mintak, crew ni dh kene marah siap cakap "i want it now!". Crew aku ni pun explain la kene tunggu kejap sebab nk kene prepare kat dalam galley belakang. Die menjerit lagi skali. Crew ni pun menyirap darah lalu terus berkata. "sir. do u think im David Copperfield i can do magic here and bring ur drinks within a puff? how i wish i can be one!". haaa hamek penangan mak tiri!!!! diam terus passenger tuh. Padan muka!

- crew tengah serve meal. Ikut pada list nama, vegetarian. Kami pun bagi la veg meal die. Dan2 time tu ngaku bukan vegetarian sebab nak makan satay ok! Boleh?? haaa ni la die ragamnya. Bila tanye, die kata "owh just now i cannot eat beef, but now i can" (sambil kepala tergeleng2). Aku gelak je.

- masuk2 kapal duduk2 panggil orang suh hang jacket die minum2 welcome drink lap2 muke ngan hot towel then terus cakap "i don't want anybody to disturb me after this. i want to sleep". legaaaaaaa crew2. Kurang sekor nak kene layan. haha. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila keluar je trolley bawak main course, die terus bangun cakap nak makan pulak. hahaha. Ni namanya penangan bau food2 from MAS. haha :P. Ni x pe lagi. Ade jugak yang jenis x nak makan. D&D katenya. Alih2 lagi 30 minit nak landing die bangun cakap nak makan main course die. Wallawei!! Aku menari dangdut la dalam galley dengan crew2 lain. hurmm...

Kepada anda2 yang terasa bace ni, aku mintak maaf. Tapi itu lah kebenarannya. Penat tau crew nak melayan kerenah sekor2. Jadi, pikir pikirkan lah..


6 comments:

pakcik said...

"Kalau boleh cabut galley tu, aku bagi je terus kat dieorg letak dalam cabin."

"Sape x tekan even skali dalam kapal tu, x leh turun kapal. Owh owh owh!!! Mungkin juga sebab dieoang main BINGO dalam kapal!!!! OMG! wuteva~"

"Wallawei!! Aku menari dangdut la dalam galley dengan crew2 lain."


Hhahahaaaaaha! The best lines!

ayunibee said...

haha sukeeeeeeeeeeeeeeee ek..wait until u face the same thing. baru tahu nk nari dangdut ke, cha cha ke, salsa ka. haaaaa

nadxoxo said...

haha mcm2 eh perangai diorang. sian~ takpela anggap sebagai ujian dari Allah~ :D

ayunibee said...

memang macam2! Ia dianggap sesuatu yg ajaib jika x de banyak songeh. setiap flight ke Delhi memang menjadi satu ujian kepada semua crew2. hihi

cik said...

Ayuni, i tak tau penah flew in same flight dgn u or not. tapi memang la, i cukup sengsara bila kena pi that continents. even i as pax duk kat GCC pun pening, i can imagine apa yg u've to go through!
tapi, most of the time i dpt best treatment from crew.

Aimi Ayuni said...

cik - owh hye there :)

sori sy x perasan ur comment ni.
ooo u slalu travel dgn MAS ye?
u pun pening duduk kat GCC kan?
bayangkan kami kat EY tu. hadoi...
serius smpi2 hotel je terus tdo sbb x larat..
tp wuteva it is, kami cuba bagi yg terbaik utk semua passenger kami :)

Related Posts with Thumbnails