Saturday, May 15, 2010

Kau menjengkelkan, tapi apa kan daya...

On the way balik dari  Miri ke Kuching td, flight aku boleh dikatakan nearly penuh la. Tapi aku x heran sngt since just kene buat peanuts n juices je. So x penat sngt la. Cuma penat ko nk ulang alik from galley ke cabin tu je la.

Time passenger boarding, mcm biasa lah, jage cabin. Aku pulak harini kene jage zon ekonomi. Tugas aku harini jadi BC1. BC1 ni maknanya Back Cabin 1. Tugas aku kire mcm stewardess utama dlm kapal utk zon ekonomi la. Aku bnyk kene handle handicap passenger, wheelchair passenger, mother with infant, kene brief semua2 n termasuk lah kene brief org2 yg duduk kat window hatches nih. Aku jugak kene inform org2 row 5, 11, 12 n 14 yg atas lantai area dieorg x boleh ade ape2 bag sebab takut if berlaku kecemasan, nnt block org nk keluar ke pintu kecemasan.

So lepas semua dh boarding, aku pun brief la passenger2 yg duduk kat window hatches. Biasanya lepas aku brief, aku akn jalan start dr depan ke belakang utk check cabin. Ala2 leading gitu. Gila kuasa kejap! hahaha. x la. Ni memang tugas aku pun :P So bila aku smpi je kat row 5, aku tgk ade satu beg laptop tp mcm takdak laptop dlm die. Kempes je. Passenger kat 5A ni letak beg tu atas lantai depan kaki die. Aku pun ckp la..

Excuse me sir, is this ur bag? 
Yes..
Do u mind if i put it in the overhead compartment?
(die buat muka ngn aku)
Or you can slot it underneath ur seat sir..
You are wasting your time!!! (pastu muka bengang)
Hak ela die nih....(sambil merenung tajam kat muka die)
(passenger lain kat tepi2 die sume tgk kat die punya attitude yg x consider langsung)
(die pulak x brani langsung tgk muka aku. haaa tahu takut tgk muka mak yg bitchy nih!!)



Aku bukan nk ckp ape la kan. Aku bgtau tu pun utk safety reason. Buatnya pape jadi atas kapal nnt, ko jugak yg terkial2 nk keluar. Aku tahu la beg ko tu kempes, tp dh procedure mcm tu. Handbag kecik mane pun, ko kene pegang, taruk dlm overhead compartment or ko letak bwh kerusi ko. Jangan slh kn aku if anything jadi onboard n ko jatuh tersungkur time nk escape sbb kaki ko tersangkut kt beg ko. Kalau muka ko hensam badan ko muscle2 senyuman ko menusuk kalbu, memang aku berlari selamatkn ko dulu if ade emergency. Tapi setakat muka ko taraf2 lesung batu aku je, x reti nk senyum, x reti hormat org, mulut mcm haram... ko menjerit la merayu kat kaki aku pun, aku akn selamat kn ko last skali jugak. ;D

So pengajaran kepada semua2 yg naik kapal terbang. Bila ade crew tegur psl beg korang, tolong la dengar. Crew tu tegur sbb utk tujuan safety. Utk diri ko jugak if jadi pape. X de nye crew tu gila saje2 nk suruh ko alih2 beg ko letak merata. Kalau ikutkn x kesah keselamatan korang, x de nye crew tu sebok2 nk mintak ko simpan beg ko elok2. Paham?

Jadi disini aku nk ckp..wahai passenger row 5A, kau sungguh menjengkelkan aku, tapi apa kan daya, aku terpaksa hulur peanuts n juices kat muka ko jugak. Kalau ikutkn hati, nk je aku seret ko tarik seluar suruh keluar dari kapal. Membatalkn mood hepi aku je!


2 comments:

pakcik said...

what s cool bout CC, penyabar...

Aimi Ayuni said...

yerp that is SO true! :)

Related Posts with Thumbnails