Monday, June 21, 2010

ala2 reunion atas kapal. GITU!

kenapa tajuk blog harini mcm gini? eh suka hati la nk mcm gini ke mcm gitu. aku punya blog bukan kau punya! hahaha :P

ko pernah x bila pergi mana2 lepas tu ko terserempak ngn kwn2 lama yg dah berkurun lamanya x jumpa? ape perasaan ko mase ni? hepi? sedih? menangis? meroyan? bertukar jd kera? ni la topik kita harini ye :)

setakat aku fly dh setahun lebih ni, ade la dlm lingkungan 10 kali kot aku terserempak ngn kawan2 lama atas flight. jumpa, syafa, gomok, azlan, kuin n ade la a few lagi. perasaan? malu kot! haha rs mcm nk menyorok bwh kerusi! *macam muat je la kan* x pun nk nyorok dlm compartment! *ni kompem muat* :P

pastu bila kwn2 tanye pulak, sejak bila jadi crew, mcm mane pengalaman, ok ke x jadi crew, enjoy ke x ke, sume aku jwb ngn hati yg riang ria. haha seronok kot jumpa kwn2 lama mcm nih. tp tu la kan. org buat reunion, aku x leh join, last2 jumpa dlm kapal je la. tp jumpa pun x leh nk sembang mane sbb kerja x habis2 lagi2 if buat flight yg huru hara kan. then bila ade kwn2 dlm kapal, aku mula la mengangkut segala yg bole bg kt kwn2. ye la. bukan selalu dpt jumpa kan :)

tp dlm rmi2 ni, aku nk sngt terjumpa ngn bella. nk sngt terserempak ngn ali. nk jugak terserampak ngn hawa!!!! pastu jumpa pulak noor!!! hihihi pastu sure aku terus jadi x bole buat kerja. haha. n bila jumpa hawa, sure hawa tergelak kuat n nyaring gila dlm kapal! haha. tp aku x nk jumpa ngn aidil! sbb nnt sure aku kene gelak gila time buat safety demo! aidil syuh! jgn same flight plssss...hahaha

jadi, kamu2 semua, aku tunggu kamu dalam flight aku ye :)

Monday, June 14, 2010

Bila seat belt sign ON!

Kali ni aku nk cerita pulak psl flight aku balik dr Taipei haritu. Aku x tahu la ape masalah ngn org2 cina ni kan. Korang bayangkn. Dari boarding smpi la ke landing x habis2 org p toilet. X termasuk la time take off ngn landing kan. iskh. Tapi siyes babe. Dieorg ni memang ada masalah kencing bnyk kot. Saluran kencing dieorg x leh tampung air kencing kot. ntah la. beratur panjang tau! aduhhhh.

Time2 boarding leh sume sebok nk p toilet. Pastu block org2 yg nk masuk sbb sume sebok nk squeeze p tempat masing2. Pastu bising gila da mcm pasar borong da dlm kapal. Sume sebok duk tuka tempat ngn geng2 masing2. Aku pulak dh jadi pening. Last2 aku diam je kat tepi tu biar dieorg pandai2 settle sendiri seat dieorg. Beg pulak masing2 bwk mcm nk p kl setahun. kadang2 aku pun x phm ngn gorund staff la. Beg gila besar bak punya pun boleh lepas. dieorg x pk ke nk sumbat kt mane nnt? aduhhhh korang ni buat kerja ke x sebenarnya? hmmm

Dah settle sume passenger dh duduk, aku teruskn la duty aku. Aku pulak kene brief org2 yg duduk kat window hatches. Aku brief la dlm bahasa inggeris. Sume ternganga. adeh satu hal lagi pulak. x phm pulak! aaaaaa.  Aku terus cari mandarin crew aku suh p tlg brief kn skali lagi.

Korang bayangkn skali lagi ye. seat belt sign OFF je, sume nk bangun nih! bila aku bukak curtain nk p anta air, tgk2 mak aih!!!!! ramai gila beratur kat toilet. Aku pulak ngn tray air nk kasik minum ni nk kene squeeze celah2 pulak. aaaa stress aku. Dh la ade tu yg busuk mcm x mandi 3 bulan setengah! pening pening! Aku terpikir la kan. Awat la dieorg ni sume asek p toilet je? dh la muka2 yg sama je yg p toilet tuh. bising gila pulak tu. baru 10 min kapal take off, aku tgk paras buangan toilet da cecah separuh! wah! ade 3 jam 20 min lg nk sampai kot. memang penuh la nih karang!

Toilet da x de rupa toilet da. Bau poison tu x usah bayang la! Penat da kuar masuk cuci toilet. N dieorg ni sume pakat pancut je kot! bersepah2! Even aku br cuci pun, bila sorang keluar aku check sure ade bekas tapak kasut kat toilet bowl tu. adeh. pastu tissue bersepah2. mcm jenis x pernah pki tissue x tahu tong sampah tu wujud. aaaaa

Pastu tiba2 weather bumpy. Crew aku buat la announcement dalam bahasa mandarin. still lagi ni. bersungguh pegang tepi2 seat nk jugak que kat toilet nih! crew aku pun dh start naik angin. Suruh sume p duduk. Aku pun da agk fed up jugak la sebenarnya. sbb sume jenis x makan saman. x dgr kata! iskh. pastu tgh2 bumpy ni, aku jengok la kat langsir tgk passenger sume duduk ke x. alih2 time ni ade sorang cina gemok nih bangun nk p toilet la agknye kan. Aku pun lambai2 la suruh die duduk. eh x dgr kata nih. bangun jugak pastu tgk aku semacam. mcm nk marah. die nk keluar dr seat die nih. aku pun jalan la masuk cabin p kat seat die. aku ckp siap tunjuk2 lagi.


"sir, do u wanna go to the toilet"
"yes"
"the seat belt sign is still on sir. for ur safety, i advice u to take a seat first. we dont want u to fall n injured urself"
die pandang aku mcm nk mrh then ckp "i knowwwww!!!!"
aku pun terus pandang die ngn terbeliak bijik mata then aku ckp "ek eleh die nih, kang jatuh tersembam benjol dahi mrh crew"
die pandang aku lagi
aku terus belah buat x tahu. mls layan cina bodoh nih.

dh kalau ko ckp i knowwwwwwwww sngt, then knape ko terkinja2 nk jugak bangun p toilet cina oi??!!! ada akal???  toilet tu x lari kemana pun. duduk situ jugak! ko kencing la puas2 bila seat belt sign tu dh OFF nnt! sunat kang br tau! dh la busuk! mulut pun busuk! better ko g mandi dulu dr ko sebok duk kencing je 40 kali seminit!

aku ckp ni bukan nk kutuk org cina ke ape. tp bnyk kali da aku kene, cina memang jenis pengotor la. maybe cina kampung kot. kencing merata. aku sendiri pun geli nk p toilet if buat route2 nih. aku rela tahan je smpi airport nnt baru melabur. so kalau korang pun jenis bersih2 nih, klu korang p route2 cina nih, hmmm better korang tahan je la smpi landing. melabur siap2 b4 naik kapal kat airport. sesungguhnya, mereka ini sngt euww!~

Monday, June 7, 2010

Burung pun ade cuti ka?

Pada suatu hari, di dalam flight. Tengah kerja2 ni biasa la kan, ngn crew borak2. kami berbual psl tempat parking kete kat FMB. FMB ni tempat kami kene pergi utk sign in masuk kerja la. Segala briefing tok nenek sume kt situ la. So biasanya if crew drive sendiri, rmi yg akn parking situ. Tp bukan kat lot parking sbb tempatnye sngt lah limited. Kene la park tepi2 jalan tu je. Penuh setiap hari depan FMB nih.

So ade la flight aku ke mane ntah x ingt dah. Kene reporting pagi2 hari. Crew aku sorang ni x sempat naik van rasanya cerita die. Alah x penting la tu ape jadi die x naik van kan. Yang penting skarang ni aku nk cerita yg crew ni p kerja bwk kereta. So die park la kat FMB nih. Then die tanye aku nih :

Polan : babe, ko pernah park kat area FMB tu x?
aku : Pernah. knape babe?
Polan : x. harini aku bwk kete. aku park depan tu je. situ slalu kene clamp kete ke?
aku : x kire jugak babe. if ko park tepi tempat van slalu masuk tu memang kene clamp la. tp kat lain2 tu jarang la. just aku pernah tgk dieorg letak surat saman je.
Polan : owh ek. adeh takut la pulak aku. ni td aku park kat bawah pokok depan FMB tuh. ok x?
aku : ko park bwh pokok? habis la kete ko babe. penuh ngn taik burung je karang! bnyk gila kot burung kat situ. haritu kete aku pun kene. penuh taik burung, smpi x nmpk rupa kereta da. Eh tp harini x pe kot. Sebab karini hari sabtu kan. Burung x bnyk sngt.
Polan : kenapa pulak?
aku : sbb harini kn sume x kerja. kite je kerja.
Polan : weih, burung pun ade off day ke?
aku : eh! ape aku merepek nih!!!

hahaha kesimpulannya, aku sendiri pun x tahu ape aku merepek haritu. maybe sbb berckp sambil load meal kan. tu la jadinya. haha ya ampun! :P

Related Posts with Thumbnails