Monday, August 30, 2010

Nenas!

Dlm kul 6.30 td, aku br bgn masuk dapur. Hajat hati (chewah) nak goreng ayam, goreng telur then masak nasik mkn ngn kicap manis kipas udang :). Kicap kipas udang je menjadi sedapnye. Kicap lain x jd nnt. Sebab ape? Sebab kicap ni udang die pandai kipas. hahahah

Pastu elok je aku masuk dapur nk p basuh kain, aku dgr pintu umah aku mcm ade org ketuk. Aku pelik. Kenapa x tekan bell? Ke x nmpk? Btol ke ade org ketuk pintu ni? Sape pulak ni. Aku pun jengket2 jln p kat pintu. Diam jap tepi pintu. Nak konpem btol ke ade org ketuk. Tgh aku khusyuk tu, bunyik lagi org ketuk. Terkejut aku kejap. hahaha Aku pun bukak la pintu umah. Teke sapa? Hantu? hish. Sume da kene ikat tu. Jiran aku lah!

Bukak je pintu, kak aini terus hulur plastik jusco. Aku terus la tanye "apekah isinya?" Kang kak aini ckp. "Nah amik la. Nenas je". Aku malu2 kambing capai plastik. Sambil ckp "time kasih kak aini. Tp bnyknye nenas ni". Kak aini ckp "x pe amik je". Aku pun tertunduk2 mcm org Jepun ckp thank u kat kak aini. Masuk je umah, aku blurr kejap. Aku nk masak ape la pulak ngn nenas nih. Nak buat pajeri nenas, x khatam lg belajar ngn mak aku. huhuhuhu :P 2 bijik pulak tu nenasnye. Aku buat rojak nenas je la karang jawabnye. :P Pastu terpk jap. Eh aku nk balas ape pulak kat kak aini nih? Otak aku perpikir dgn lajunye sepantas panahan petir! :P

Terus aku teringat aku ade ayam dlm peti. BEKU! cepat2 aku keluarkan pastu rendam dlm air. Time ni da kul 6.40. huwaaa sempat ke? Aku nk masak ayam sambal halia (name letak sendiri suke hati aku). Cepat2 aku masak nasik (utk perut aku), rendam ayam, potong bwg, mesin! keluarkan cili mesin, garam, gula, kicap. Potong ayam terus gaul ngn garam n kunyit then goreng! Kenapa aku rs mcm ade bahan x cukup nih? Alamak! Halia tadak!!!!!!!!! aaaa cepat pikir nk masak ape nih. Nak mintak ngn jiran, malu la pulak. hahaha Ok masak ayam masak merah! ahahha simpan balik kicap dlm lemari. hahaha

Tengah aku goreng ayam, tgk jam da kul 7.05. What??? aaaaa. Terus guna 2 kali at the same time. Tumis bwg cili bagai! pastu angkat ayam, campak kat kuali sebelah. Tgk jam lagi. Dah pukul 7.20. waaaa!!! Tutup api, masuk lauk dlm mangkuk, keluar umah ngn lajunye tekan bell umah kak aini. Kak aini keluar je aku ckp "Kak aini!!! Nah!!!" dgn kuatnya. kak aini gelak. hahahahha Aku mcm main sape cepat die menang pulak kan. :P

Aku pun x tahu lah sedap ke x. First time aku masak lauk bg kat jiran tau! Selama ni aku masak, family je mkn. Mintak2 la cukup rs. Ya ampun ye kak aini if x sedap. At least today aku ade experient baru. hahaha.

Korang pernah masak sendiri bg jiran? ;P

p/s : ma!! ajar kakni masak pajeri nenas pls~~~~~ kakni upah nenas k ;P

Saturday, August 28, 2010

Lagi sambungan syurga ku~

Harini aku gigih keluar rumah utk amik gmbr taman n pool area. Seronok tgk budak2 main air. Ikutkn hati mcm nk terjun sama. Rmi cina n india sedang mandi. Aku pun pusing2 la area2 pool smbil amik gmbr snap* snap* snap*.

Tengah aku pusing2 tu, kat ceruk bahagian jacuzzi nmpk la ade 2 org lelaki MELAYU tgh duduk mandi manda. Nampak aku je terus die senyum2 sipu2 malu2 slow2 jln duduk tepi pokok2. hadoi bang~ Abg x pose ke bang? Aku pulak jahat. Aku pergi makin dekat. Alih2 nmpk la sorang mamat ni terus tiba2 bwk ade budak kecik berenang pegang mcm nk ajar berenang. Konon2 jage budak kecik berenang la tu. X pyh bang. Sebelah tu ade kolam cetek utk budak2 ye. X de nye budak tu nk lemas. Ramai budak2 duk mandi manda sebelah sana nuh. Jgn jadikan budak tu sebagai alasan utk anda mandi manda ye. hahaha

So tadi aku pun ronda2 la. First time aku p kat bahagian playground (first time lg). First time jugak aku p kat bahagian senaman outdoor. X saba nk tunggu habis puasa. Aku nk mandi kat lazy pool tuuuuuu!!!! Pool tu tutup kul 7! aaaa geram geram geram!

Nah pic2 sempat amik td :)

ni la jalan dr umah aku nk ke pool area ;D
Sampai2 je terus nmpk zirafah!

Jalan sikit lagi nmpk gajah pulak :P
Aku suka mandi sini mlm2. duduk je bwh tu. nyaman! :D
Benda ni blom cuba lg. X tahu lah bila nk cuba
Ni la pool utk org2 dewasa ;)
Bace dulu b4 terjun ye
Jangan main hentam saje :P
Basahkan badan dulu b4 terjun!
Kt bahagian org dewasa pun ade air pancut jugak :P
Gym ni facing swimming pool. nyaman~
bestnya gelongsor ni! x cuba lg. mlm tutup! :(
bestnya budak2 nih main air :(
Ni kat lazy river pulak :) Nak sngt mandi sini!
Sbb tu la aku x leh mandi lg kat lazy river ni. tunggu lepas raya la gamaknye
ni la children's playground! seronok kn?
ade buaian. nk main sini jugak!
ni kalau nk exercise kat taman :)
Akhir sekali, ni la rupa syurga kami :) thank you Ali!

Sekian saja utk tajuk ini harini :)

Kalau kau, kau masuk balik x?



Sambungan utk syurga ku

Harini ni hari last aku standby. Ingt kn bernasib baik la mcm 2 hari sebelumnya. Rupa2 nya kene jugak kol utk p kerja. aduih! Memang la menjadi tanggungjawab aku dh kerja aku mcm ni. Tp semenjak selesa duduk rumah ni, aku makin mls nk p kerja. Standby dr kul 0600 smpi 1400. Kul 0615 da kol. Tp aku x angkat sbb aku x perasan. Tengah duk bace yasin dlm bilik belakang. Habis bace yasin, check phone tgk dh ade 3 miskol! ayok! Terus aku kol balik no tu. Kang x pasal2 pulak aku kene m.i.a kan. Naseb baik abg tu ckp "xpe2. maintain standby ye" tq ye :)

Dalam pukul 0715 mcm tu, aku dpt lg satu kol. Kene operate Bandung n back. Ni 1st time aku buat sector nih. Bayangkan, 70% drpd jumpah pax adalah staff MAS k. Semua nk p shopping raya. Jelesnye aku!!!

Touchdown kul 1835. Berjalan pun nmpk mcm berlari da nk cepat sbb last van kul 1900 then dieorg break utk berbuka. Sebelum naik van tu aku sempat la tapau roti ngn air apple sebotol.

**Owh lupa nk ckp. Harini ade pax aku mintak air teh n kopi campur dlm satu cup. Teringat cerita pax delhi aku. Ade jugak org minum Kopi campur teh ek? pelik..**

So harini memang berbuka dlm van je la. Makan bun kaya. Dalam keadaan terdesak mcm ni, bun kaya cikai tu pun rs sedap nikmat enak ya ampun! Pastu aku pun terpk nk p gym. Aku smpi rumah pun da kul 9. Since pindah rumah baru ni gym tu x pernah rasmi lg.So smpi je rumah, sumbat kain dlm washing machine, terus siap2 p gym. Baru hari ni la aku tgk alat2 gym yg ade. Seronok la jugak. Mcm2 bole buat walaupun tempatnye kecik je. Aku sorang2 pulak tu. Ape lagi, teriak memekak la aku sekor2 dlm tu nyanyi2 lagu. Pastu cycling pun buat2 muka mcm tgh cycling naik bukit je kan. Nak kasik org luar nmpk aku usaha keras nih. hahahahaha. Last2 pak guard dtg ketuk pintu ckp time up. Kul 10 gym tutup. So harini ni at least aku da p bersenam utk 45 min. hehehe. Tapi balik2 kwn aku si Aiman ajk p umah die mkn2 pulak. Pelahap aym kfc seketul, piza 2 slices, aym sos tiram seketul, oren juice 2 gelas. Exercise ke mana, makan ke mana. Hmmm. X pe. Esok cuba lagi :)

Ni pic2 kat kawasan gym :


*Jom gym same2!* ;D


Friday, August 27, 2010

Korang dah sahur ke?

Assalamualaikum semua.. wah awal harini aku menaip. Dlm gelap nih. Siap pasang pelita lagi.(amik mood raya hehe). Semata2 nk menulis blog utk bacaan korang.

Korang2 ni da bersahur ke blom? Bangun ke x? Kalau x bgn tu, bgn la mkn sahur. Yg bgn tu, makan ke x? Sebab ade jugak jenis yg bangun, tp bila smpi depan meja, lentok balik. kan? kan? kan? X pyh sorok2. Been there done that :P P cuci muka sikit then jamah la sikit makanan tu ye :)

Harini, sempena bulan baik bulan mulia ni, aku nk amik kesempatan mengucapkan selamat berpuasa kepada semua! Dah 2 minggu puasa baru nk wish! Maaf la ye. Mak tertinggal keretapi!! 10 kali terlepas. hehehe So harini aku nk share psl keberkatan bersahur. Kepada sape2 yg jarang atau x bangun sahur, sila la bace ye :)

Keberkatan Bersahur Mengikut Imam Ibnu Hajar

Apakah antara keberkatan2 yg dimaksudkan dalam bersahur?
1- ganjaran dan pahala daripada Allah S.W.T
2- memberikan kekuatan dan mengurangkan keletihan bagi mereka yang akan berpuasa
3- waktu sahur adalah waktu untuk berdoa dan beribadah
4- ia merupakan satu sunnah Rasulullah s.a.w
5- ia merupakan amalan yang membezakan kita dgn ahli kitab yg mane mereka tidak bersahur
6- memberikan kekuatan untuk menunaikan ibadah
7- mengingatkan kita untuk berniat bg yg berpuasa
8- membuka peluang untuk bersedekah bg org2 yg bersahur bersama
9- mengelakkan akhlak buruk yg mungkin timbul kerana lapar
10- malaikat mendoakan org2 yg bersahur

Kita mungkin nmpk bersahur ni satu benda kecik je. Tapi if kite buat, kite dapat keberkatan2 ni. Anda buat, anda dapat. Selamat beramal! hehe

Thursday, August 26, 2010

Syurga ku :)

Ni lah die antara sebab2 aku dh lame x update blog nih. Busy sngt. Menteri pun x busy mcm aku agknye. Jadual penuh je hari2. Penat. Tambah2 lg bulan puase kan. Tenaga limited :P (walaupun dh bersahur)

Ceritanya, aku ni baru je pindah ke rumah baru. Dekat Puchong Prima. Banyak benda nk kene settlekan. Nak kene kemas rumah, kene basuh rumah, kene bli brg2 umah pastu nk kene kemas lagi. hahaha. Naseb baik la ade tunang aku. Kalau tak, mampos jugak buat sorang2.

Rumah baru, part paling ssh is nk cuci lantai. Lantai berdebu! Aku mop dekat 8 kali jugak la. Last2 x larat, p bli acid, curah sikit, terus bersih berkilat :) hehe. Boleh cuba ni dirumah anda ye. Tapi jgn pulak p curah kat muka laki or bini anda bila tgk lantai tu x berkilat lg ye. (kang jadi kes masuk berita la pulak :P) So kat sini aku nk share sikit la hasil penat lelah aku n tunang aku. Ni lah syurga ku :D





ni toilet master bedroom. x bnyk brg sngt. n blom di deco mengikut cita rasa aku lg. hehehe







buat masa ni, ni la hall syurga ku. simple je. nnt2 br nk upgrade. skang tgh bnyk pki duit utk kawin :P








ni la dapur umah aku. ade 2 dapur tu! satu tu induction cooker. hihihi










ni sebelah dapur mengadap pada tempat letak induction cooker tu tadi. uuuu







ni la tempat aku basuh baju. oleh kerana ruang jemur kain tu kecik sngt, tunang aku decide beli je dryer terus. lagipun senang if hujan, kain tetap akn kering dan x berkedut :) tq tunang ;D






nmpk cermin2 tu? ni sebenarnya akn digantung kat dinding bilik air sebagai cermin dan tempat letak brg2 di toilet. tp x gantung2 lg. sbb x de drill nk tebuk lubang. haha. sape2 ade. nk pinjam plssss







ni la bilik yg aku longgok sume brg2 yg x bole di kemas lg. x pe. kite kemas slow2 k :P langsir belakang tu,, mak yg bagi. tq ma. langsir tu cantik sngt. suke!







ni bilik master bedroom. rail langsir dh ade, langsir je x de lagi. haha. sbb bilik ni x pki sngt, so nnt la aku bli langsirnye ye :P Tunang, sila bli langsir utk saya plssss :P



Stakat ni syurga aku ni x complete lg. Slow2 la kan. Aku pun bnyk nk guna duit utk kawin ni. Ape2 pun, aku bersyukur. At least aku da ade tempat yg selesa utk aku duduk. Berbumbung dan ber-aircond :P


Wednesday, August 25, 2010

X PENAH SEMAYANG SUBUH



Bersarang!

Huish lame sungguh la x update blog nih! mintak maaf la ye rakan2 semua. Tengah bz pindah umah baru :) Lepas ni kite keep in touching lg ok! Selamat membaca!!!

Related Posts with Thumbnails