Sunday, January 30, 2011

Pokok Kelapak!

Kalau dulu aku terkinja-kinja nk jadi cabin crew, sekarang aku dh muak dh. Baru kerja 2 tahun terbang sana sini. Walaupun x sempat nk pusing semua negara, at least sempat jugak lah merasa jalan2 kt Dubai, Hong Kong eh bnyk lg lh. Macam mane kau boleh duduk lama dlm airline ni ha Saloma? Tabah sungguh hatimu. hahaha. Salah satu sebab aku x tahan kerja sekarang ni adalah waktu kerjanya yg x tentu mase. Memang dulu waktu org ofis tanye "sanggup kerja x tentu mase ke ni?" ko akn jwb ye sanggupppppp sbb time tu ko x tahu lg selok belok tahap kepenatan dan tahap jet lag ko. Sekarang if dieorg tanye lg aku akn jwb x sanggup dh!!! :P Sbb2 lain aku adalah ssh nk bertemu suami. haha. Ko bayangkn la. Laki kerja kt Terengganu. Cuti sabtu ahad. Aku ni pulak slalunye sabtu ahad kene kerja. So mcm mane? Bila nk make baby if nk jumpa pun ssh? Lagi lmbt la dpt stroller frm Saloma jwbnye. hahaha :P

So now since aku dh habis bond (bonded RM20k ye. Mampu nk bayor???), bertungkus-lumus la aku nk buat resume. X nk la duduk goyang kaki je kan. Kesian pulak laki aku nnt. Lagipun if ko ade gaji sendiri, senang sikit ko nk shopping kn? X yh mintak duit suami. Mintak jugak sebenarnye. So si suami x yh la happy2 sngt bace ni :P Ade pk nk buat business. Tapi masih dlm pertimbangan. So ade sape2 rs nk amik aku kerja sila2 lah bgtau ye. Kalau bole nk kerja normal working hours pulak. Sbb 2 2 kerja yg aku buat sebelom ni sume kerja mase x menentu. So dh bosan kerja mcm tu.

Setakat ni aku ade hntr resume kt satu company nih. Tp kerja kt Kerteh. Berkawan ngn ayam itik lembu la iols lepas ni ye :P Owh btw, now aku kt Terengganu! To be exact, Paka. Baru smpi semlm. So harini aku dikejutkn bgn pagi dgn bunyi angin sepoi2 diselang seli kn dengan bunyi lembu mooOOOoooo. Nyamannnn. Da bole imagine hidup aku kt sini if aku dpt kerja Kertih tu. haha. Berangan la ye.

Laki aku balik umah lunch hour. Dh siap tanye lepas kerja nnt nk p mana? Tgk movie, mkn tepi pantai, panjat bukit Bauk, mkn ikan bakar? So ni la tempat2 happening kt Paka ni gamaknye. Walaupun ayah aku asal org Paka, sumpah tiap2 kali raya aku x pernah keluar rumah. Melangot je dlm umah. So memang x bole salahkn aku x tahu tempat2 happening kt sini. haha. So mana mau pigi nanti?

Ouhhh aku baru beli polaroid camera. So nnt bole la amik2 gmbr kat sini. Tp still kene jimat2 sbb sekeping gmbr RM4 tuh! Ni klu muka ko buruk pun, ko kene pasrah je. haha So kite sambung lg nnt.

Mode : Memikirkan baju2 yg nk dibeli utk kerja baru nnt. *MONEY*MONEY*MONEY*

Thursday, January 27, 2011

Lawak bg mereka yg sudah berumahtangga. ihihi

Sepasang pengantin baru siap menjalani upacara persandingan. Pada malam hari, saat suami masuk ke bilik, dia melihat isterinya telah terselimut dari ujung rambut sampai ujung kaki. "Kesian bini aku. Penat rasenye ni." Dia berkata dlm hati lalu mematikan lampu dan berbaring di samping isterinya.

Isterinya tiba-tiba berbisik penuh romantis,"buah papaya dah masak ranum, bila tupai nk dtg merasa?"

"Sudah! Ape plak la bini aku ni?" Suami bertanya dalam hati. Separuh malam dia termenung. "Oh, agknye bini aku teigt kmpg. Sian. Sampai ngigau. Xpela. Bia la dia tido."

Malam kedua, adegan yang sama berlaku tetapi berlainan dailognya. "Sawah bendang dah siap dibajak, bila pak tani nk turun menyemai?"

"Siannye bini aku. Btul2 rindu ngn kampung die ni sampe ngigau 2 malam berturut-turut. Xpe. Besok aku tny bapak. Mayb die ade jln."

Ayahnya si suami terbeliak mata mendengarkan keluhan anaknya. " Aku anto ko sekola jauh2, bnde cmni pn ko x phm?" Ayahnya kemudian menjelaskan sedikit sbyk tentang sok-sek sok-sek perkahwinan dan malan pertama( yang layak diajari sahaja)..

"Oh! Camtu!" Sengih suami. "Baru paham. Tahula apa nk buat mlm ni!" Getus hati suami.

Malamnya, si isteri sudah dibawah selimut. Suami menunggu-nunggu si isteri untuk bersuara. "Lah! Knape snyp plak ni? Majuk ke?" Dia kemudian memulakan bicara, " Dah lapar betul rsanya perut, boleh tupai dtg merasa?"

Sunyi. Tiada balasan dari isteri. "Uish! Majuk btul ni! Xpe, kite try lagi!"

"Kain plikat dh disinsing ketepi, boleh pak tani turun menyemai?" Pun, masih tanpa jawaban. Suami sudah mulai risau. Dicubanya sekali lagi.

"Juruterbang dh siap sedia, boleh pesawat turun mendarat?"

Sayup-sayup terdengar suara bisikan isteri,
"Maaf tuan, landasan baru sahaja banjir..."

p/s : kepada yg x kawin lg, mungkin bole guna pantun2 di atas utk mlm pertama anda :P



Related Posts with Thumbnails