Friday, April 29, 2011

Aturan yg perlu di ingt utk setiap hari raya lepas nih..

Post aku b4 nih sngt lah beremosi ok! Nangis2 aku taip. haha. Tapi ni td suami aku msg ckp beri cadangan baru. Die ckp..

"K. raya tahun ni kat penang. lepas smayang raya, balik terengganu. hari raya ke-4 balik kl sambung p bercuti kat PD. Ok?"

of coz la aku ckp ok. x kesah la dpt beraya 2 3 hari pun ngn family aku. aslkn dpt jugak beraya tahun ni :) semangat sikit aku nk pki baju raya tahun ni :)

Pastu die msg pulak. Jadual beraya utk tahun2 berikutnya. (ade jugak yg x adil nye sikit2, tp aku mls nk argue dh). Die kata....

- tahun depan balik dr puasa smpi raya ke-3 kt penang. klu larat balik terengganu hari raya ke-4
-tahun seterusnya balik terengganu dr puasa smpi raya ke-3. klu larat balik penang hari raya ke-4.
-ulang2 pattern ni utk tahun berikutnya.

Masalahnye......

1- next year still kene puasa kt penang. x dpt peluang puasa kt kg aku. maknanya, aku kene tunggu lg 2 tahun pulak utk berpuasa bersama. tp x pe la. at least tahun ni dpt beraya ngn family aku.

2- buatnye time aku beraya kt penang, then smpi raya ke-3 die ckp, "x larat la balik terengganu". so tahun tu aku x bole beraya ngn family aku. NEXT!!!!! buatnye tahun depan yg aku akn balik beraya terengganu dulu tu aku beraya kt terengganu, then raya ke-3 die ckp "ok esok jom balik penang", dh jd another thing x adil sbb every year die dpt balik beraya penang n aku kene tunggu every 2 years br bole beraya kt terengganu. bila aku ckp x adil, die ckp mane tahu time sy kt terengganu sy ckp x larat balik penang, same jugak kire mcm x raya penang tahun tu. Tapi aku tertanya2, ade kah kemungkinan ini akan berlaku? hahaha

Lelaki memang bijak kn? Ape2 pun die akn buat kaum hawa konfius n last2 mengalah. Tp x pe. Die yg ckp nk adil. Klu die x berlaku adil ngn aku utk tahun tersebut, die la yg kejam, bukan aku kn? hehehe sbb ape2 pun keputusan die bila kami beraya kt terengganu, aku kene obey. haaaaaaaaaaa kita same2 la mintak agr die btol2 adil ye :)

Ape2 pun, aku bersyukur tahun ni dpt jugak aku beraya dgn adik beradik, mak bapak, sedara mara aku. Sumpah aku x sabar nk perkenalkn husband aku kat saudara mara aku :)

Hari Raya...Di mana keadilannya? Di mana tolak ansurnya? Di mana sikap saling faham memahaminya??

Post aku baru2 ni bertajuk seronok dapat laki yg memahami. Now aku perasan ade satu benda yg mungkin die phm tp buat2 x phm atau x akan paham. Hari Raya.

Aku rasa ramai perempuan2 kat luar sana akan setuju dgn topik aku harini. Tiap2 kali hari raya, org2 yg dh berumah tangga akan bergaduh psl nk raya rumah sape tahun ni. N kebiasaannya, lelaki memang x kn mengalah. Sumpah aku ckp aku x phm. Aku ade a few reasons knape tahun ni aku nk sngt balik beraya belah aku. Issue ni serius boleh buat pasangan tu bergadoh. Tapi stakat ni aku handle ok lg. X de gaduh2. Reasons aku nk beraya side family aku adalah :

1- Semenjak aku bekerja nih, semua kerja2 aku x mengizinkn aku utk amik cuti raya. 3 tahun da aku kerja. Kerja ngn Maybank setahun setengah, x dpt cuti raya. Kerja MAS 2 tahun, pun x dpt cuti raya. Total raya yg aku x beraya, 3 kali raya equal to 3 tahun!!!!!! Sumpah aku berharap sngt tahun ni boleh la aku beraya ngn family aku, mak bapak adik beradik semua. Tapi bila ckp kat si suami, die just jwb, NO! RAYA UMAH MY FAMILY KT PENANG TAHUN NI. Aku just diam.

2- Kawin haritu sedara mara aku yg dpt dtg just nenek aku n sorang adik mak aku. Yang lain2 x bole dtg satu sebab dh uzur x mampu nk travel lame2, n kedua sbb atuk aku baru je meninggal. Masih dlm edah. Tu pun nenek aku dtg jugak sbb nk sngt tgk cucu die kawin. (sedikit issue keislaman disini, tp aku mls nk highlight). Naseb jugak la die turun sebenarnya. Klu x die pun x knal sape suami aku. Sedara mara aku da bnyk kali msg aku ckp aku sombong x nk kenalkn laki kt saudara mara. Rmi suruh balik kg bwk suami tahun ni bole knal2 ngn family yg lain. Tapi the same thing bila ckp kt lagi, jawapan die masih NO! RAYA UMAH MY FAMILY KT PENANG TAHUN NI. TAHUN DEPAN BALIK TERENGGANU.

3- Kalau kau kan, kau sedih x dh 3 tahun x dpt beraya at least ngn family kau. Belom masuk ngn sedara mara lg. Sedih x? Aku sedih kot. Bila x kerja ni, sumpah aku berharap dpt raya at least ngn adik beradik aku rmi2. Ni x. Setahun lagi aku kene tunggu to finally get to celebrate hari raya sama2. Bg la aku peluang.

Aku bukan nk ungkit ke ape. Bukan nk sindir ke ape. Tp fikir lah. Suami aku tiap2 tahun dpt beraya ngn family die. Tiap2 tahun x pernah miss. Aku bukan saja2 nk miss beraya ngn family aku. Klu ade peluang, mmg berlari aku balik. Tu je mase ko nk seronok2 ngn family kau. Tp dh 3 tahun aku x dpt peluang tu. Klu masuk tahun ni, 4 tahun da aku x dpt peluang tu. Jd satu je aku mintak, mintak nk beraya ngn family aku je tahun ni. Tp tu pun x nk phm. Tu pun keras kepala. Bukan nya aku mintak raya 2 tahun belah family aku pun. Just swap je tahun ni ngn tahun depan. At least paham la keadaan aku yg dh lame x beraya ngn family.

Satu lagi. Suami aku tegas ckp aku dh agreed ngn plan nk beraya umah dia. Aku x pernah ckp YES aku setuju. Bila ckp psl raya, aku just diam mkn hati. Sbb ape pun explaination aku, semua die tolak bulat2 x nk pk langsung x nk bincang langsung. Aku x kesah sngt if family aku semua dh knal die. X kesah if tiap2 tahun b4 this aku beraya ngn family aku. Klu semua ni dh buat, aku langsung x kesah nk beraya umah suami. Saudara mara suami semua dh knal aku. Aku agk terkilan. Dh la atuk aku x sempat knal ngn suami aku. Die pergi tinggalkn kami. Moyang aku dh tua sngt2 dh. X kn smpi sorang lg family aku x boleh knal ngn suami aku? Nk suruh org tua tu tunggu 2 tahun nk knal sape suami aku? bg aku ni x adil. Mane pergi sifat tolak ansur? Mane pergi sifat adil? Mane pergi sifat faham memahami? Semua hilang mcm tu je ke? Semua sbb degil x nk mengalah x nk beri aku peluang nk beraya dgn family aku?

Family suami ckp tahun ni beraya hari ke-3 pergi PD bercuti. Aku bg suggestion. Aku ckp ape kate balik raya umah aku pastu hari ke 3 kite follow p PD. Aku sanggup sacrifice hari2 lain just sbb tahun ni aku nk beraya ngn family aku. Bg la aku peluang. At least aku mengalah balik umah aku sekejap je. Tahun depan nk blk umah die smpi seminggu pun x pe. Die kate x boleh. X nak. Nk blk penang jugak. Bila aku ckp. Raya haji kita blk Penang nk? Sbb raya haji family aku mmg x blk kg. Raya kt kl je. Kt kg pun raya haji belah family aku bukan semua org ade. So no point jugak if aku balik. Still x bole jumpa semua saudara mara. Die tegas jugak ckp raya haji blk kg aku. Aku x phm. Aku dh ckp da raya haji family aku x blk kg. Sama jugak aku x beraya ngn family aku. Ni part mane lg yg suami aku x phm? Aku ckp tamil ke apa? haih. Sumpah aku sedih. Sangat2 sedih. Aku rs korang kaum2 hawa pun sama sedih mcm aku bila tiba hari raya. Tp at least berilah aku peluang beraya ngn family aku setelah 3 tahun aku x dpt beraya bersama. Susah sngt ke nk beri aku peluang ni? Knape kaum adam ni ssh nk paham situasi aku? Bersabarlah wahai isteri2. At least kamu x senaseb dgn aku yg dh 3 tahun x beraya dgn family. Bakal jd 4 tahun x beraya dgn family sendiri. :'(

Btol bila korang ckp ikut ckp suami. Tapi fikirkan lah. Kenapa x bole mengalah hanya utk satu benda dlm situasi aku? Aku bukan x nk ikut ckp suami. Tp bukan kh di dlm satu perkahwinan tu perlu ade tolak ansur, memahami dan adil?????

Tuesday, April 26, 2011

Seronok bila dpt laki yg memahami :)

Hari ni aku masak ok! Tapi ni bukan la pertama kali since aku pregnant ni aku masak. Aku dh masak berkali2 la jugak. Sempat la buat tom yam campur, kerang sambal, goreng ikan, goreng sayur macam2 lg lah. Kau ingt senang ke aku nk masak. Aku sebenarnye x bole bau menumis nih. Aku rs geli tekak mual nk muntah. So everytime aku masak, aku kene la tahan muntah. Kadang2 tu x bole tahan aku berlari gk p toilet muntah. Euw to be truth, aku sngt benci muntah2 nih! Tp kesian tgk laki aku balik umah muke songeh lapar je kan. So terima je lah...

Masakan aku harini simple as a dimple. (bak kate laki aku) Aku masak nasik lemak, telur sambal, ulam timun manis pastu goreng je ikan bilis jepun (yg halus2 tu, rangup krup krup sedappppp). Ni percubaan masak nasik lemak utk kali kedua aku. First time aku buat nasik lemak nuuunnnnn before kawin dulu. Kau tahu ape jd? Nasik aku jelatah! hhahaha. Lepas tu aku terus angkat sumpah x nk masak nasik lemak lg utk waktu2 terdekat nih. Nak tambahkn malu aku, aku masak nasik lemak tu utk laki aku! Time tu bf lg la. Die nk test aku la tuh. Nak kaver malu nasik x jd, aku cepat2 masak nasik putih mcm biase. Nasik tu sorok. Naseb baik masak sikit je. Kalau x mampos mak aku baling kuali kt muka aku if die jumpa nasik bertimbun jahanam. hahaha Kau jgn tanye ape aku jwb bila Ali tanye aku mane nasik lemaknye ye! hahaha

Tapi harini nasik lemak aku jadi! Aku kol mak aku td mintak resipi nk sukat air ngn santan tuh. Aku mmg agk takut2 bila bab2 masak ni. Tp Alhamdulillah harini nasik aku cantik lemak elok je. Naseb baik menjadi. Kalau x malu la lagi aku sbb karang Ali ngn abg die 2 org nk mai mkn kat umah. Heh.

Berbalik pada tajuk blog aku harini. Ko tau la kan since aku pregnant ni, perut aku besar semacam kn. Jeans kegemaran aku yg dulu ala2 longgar2 sikit kene pki belt, sekarang ni butang jeans tu da seinci lari tau! peha ketat. Bontot jgn cerita la. Mau lemas ank aku. Last2 bila aku dh try2 segala seluar, aku ade 2 helai je yg aku bole pki. Jeans mmg langsung x de. Satu kaler pink bandung seluar denyut2 tuh, satu lg seluar hitam denyut2 jugak mak aku kasik. Pesen org tua2 la. Seluar cawat bodo je. N bila aku pki, laki aku gelak ckp klaka. Aku x de pilihan lain, mampos la kene gelak pun asl aku selesa. Pastu t-shirt semua ketat tang perut. Nampak seketul perut aku. Aku pulak x bnyk t-shirt besar2. So aku duk ulang2 la pki t-shirt sama je. Smpi aku pun naik jemu tgk. haha

Satu hari ni laki aku ajk keluar jalan2. Bwk mak die adik beradik die skali la angkut rmi2 jln2. Tiba2 kang die ckp kat mak die. Nak p cari baju n seluar utk aku. Kesian tgk aku mcm apek tua mana je pki seluar n baju x match x cantik. Kasut pun aku ade sepasang je yg aku bole pki. Crocs kaler putih dh buruk da. Tu je yg selesa ngn kaki aku sbb yg lain semua tumit tinggi2. Aku hepi la dh org nk bli kn baju baru. Gila kau x hepi? hahaha Aku pun pilih la selai. Baju. Kang die ckp. La knape amik selai je. Cukup ke? Aku pulak mushkil. Wah laki aku ni angin baik nih. hahaha. Sipu2 je buat2 malu. Kot ye pun nk baju baru kn, jgn la tunjuk sngt. hahahaha

Last2 jln2 smpi JJ. Eh bnyk pulak baju2 maternity ni yg comel2. Die suruh try je mane2 aku suke. Aku sipu2 lg. (bijak kn aku? hahaha) Last2 berkat sipu2, aku dpt la baju 3 helai, seluar 3 helai. Haritu je aku perabis RM300 hahahaha. Tp bersyukur sbb laki aku paham tgk aku x de baju nk pki.

Kasut putih crocs aku tu dh bnyk kali dh buat aku nk tergolek bila hujan. Licin wo! Hari ahad haritu, laki aku ajk aku jln2 p 1Utama. Aku duk ckp kat laki aku nk tgk cite Just Go With It. Asik tangguh dh berapa minggu dh. Sedih aku. Minggu lepas mmg x ckp langsung nk p tgk wayang sbb takut x bole p lagi. Last2 die bwk aku tgk wayang. huhu Hepi. Sementara tunggu nk masuk wayang tu ade la gap 2 jam gitu. Laki aku ajk aku cari kasut. Aku x nk la belanja lebih2 lg sbb br je bli baju. Kesian kt laki aku. Aku ckp aku nk cr brand crocodile je. Kasut ni aku tahu price die dlm lingkungan RM40-60 je. So kira ok la kan. Asl aku dapat kasut selesa. Nak dijadikan cerita. JJ tutup pulak kat 1Utama nih. Biasenye crocodile ni ade la jual kt bahagian kasut kt JJ. Bila da x de tu laki aku ajk masuk parkson. Tgk la bahagian kasut2. Die p belek mcm nk bli kasut die pulak kn. Satu2 die p amik utk aku. Aku duduk je sbb penat. Jln2 sikit then duduk. hahaha Pastu die p la belek kasut scholl. Die berkenan la satu kasut ni. Die kate cantik kat kaki aku. Aku tgk price. Mak aih. RM198 x de offer ok. Kasut2 lain sume ade. Scholl je x de. Aku terus letak balik.

Laki aku x puas hati jugak nih. P tanye kt org jage2 tuh mintak size aku. Org tu ckp size 5 takde. Tinggal size lapan je. Aku pun lega dgr. Klu x kang habis lg 200. hish. Kang laki aku ckp. Td sy nmpk kedai Scholl kt luar2 tuh. Jom carik. Aku duk ckp x yh la x yh la. Pastu x sempat carik sbb wayang nk start. heheheh

Habis je wayang, die teringat blk nk carik kasut aku. P carik. Nmpk la scholl. Die terus p capai kasut tu suh aku pki terus tanye size. Ade pulak size nye. huhuhu Kasut scholl memang kite dh tahu die selesa sbb die ade bende alah gelembung2 dlm kasut tu kn. So aku mmg selesa la bila jln2. Bila tanye aku nk ke x, aku still jwb nk crocodile sbb scholl mahal sngt. Laki aku nk jugak bli yg tu. Last2 byr la terus. Die kate kt akak counter tu. X pyh simpan dlm kotak, pki terus. hahaha

Keluar dr kedai, aku ckp tq sbb belikan aku kasut mahal2 n baru je bli baju n seluar. Die jwb, x pe. asal mama n baby selesa. Kesian mama sakit kaki lenguh2 sume. uuuuu Aku terharu.... deng~

Sayang laki aku bnyk2. Harap korang pun dpt laki yg memahami mcm laki aku jugak ;)

ni la kasutnye. cantik x? hehehehe


Wednesday, April 20, 2011

Aku gemok!?

Semlm aku p check baby kt PCMC. My first check up. Mula2 mcm takut2. Tapi smpi je hospital, aku jd slumber dek je. Maybe ni dh perangai aku. Ape2 pun slumber je. Laki aku duk buat lawak dia dlm kete. Macam2 dia ckp nk takutkn aku. Reaksi aku, pandang slekkkk je. Hurm..

Before aku p hospital ni, tiap2 hari aku mushkil dgn saiz perut aku yg agk besar untuk usia pregnant aku. Ko bayangkn, aku pregnant br sebulan setengah, tp perut aku dh mcm perut org ngandung 4 bulan. Besar k. Tengok gmbr bwh ni.


So semlm lepas dh scan baby, aku pun tanye la ngn dokter. Knape perut aku ni besar sngt??? Dokter ckp. Owh itu sbb angin. Angin bnyk dlm ur tummy n tu buat ur perut kembong. So kepada semua. Perut aku besar bukan sbb aku gemok ye! Sebab perut aku bnyk angin. Sedap je ckp aku gemok! huh! hahah.

Balik je dr hospital semlm, aku p jumpa mak ali. Mak ali buat kn aku air halia. Aku minum 2 gelas besar. Terus aku duk kentut n burp all the way blk umah. Kesian laki aku. hahaha No wonder la hari2 aku sakit perut kn. Hurm.

Owh btw, aku check baby kn. Size baby aku 2.2cmX1.59cm! huhu how great it is to finally got to see my baby. Mama is so happy for you sayang *Love*Love*Love*


Friday, April 15, 2011

Aku terkena buatan orang!

Lama jugak la aku menyepi kt sini kn. Maaf la kwn2. Kurang sehat now. Ade je yg x kena.

Makin hari perut makin besaw! Maklumlah. Kan aku da ckp td. Aku terkena buatan org. Teruk wei aku kena. Nasib x berjangkit. Tapi bole buat aku pening dari pagi smpi petang, kadang2 tu smpi mlm. Angin duk burp burp burp je keje aku siang mlm. Sakit perut melanda setiap pagi. Lapar setiap masa! Setakat ni dh 3 kali aku p jumpa dokter. Dokter kasik ubat, tp x baik2 pun. Perut kadang2 smpi bunyik krok krek krok krek tp bila ko suap makanan masuk mulut, ntah knape ko jd x bole makan. Rasa mcm x sedap la. Rasa mcm x selera la. Hadoi. Menurut kata dokter, penyakit aku ni sembuh la lepas 8 bulan lebey. Utk 2-3 bulan pertama ni mmg aku kene tahan la. Lepas tu dh ok sikit. Dh ok sikit??? Sikit??? Bnyk mane sikit tuh??? huwaaaa...

Mase2 ni baru terpk mcm ni la mak aku time kene buatan org dulu2. Baru nk hargai jasa ibu. huhhu

Bagi org2 yg blom kawin, bole la aku share sikit pengalaman aku. Korang pun akan rs benda sama jugak nnt. Tapi org ckp, org lain, lain pengalaman die. Macam aku, huishhhhhh dasyattttttt. Dasyattt tuan-tuan dan puan-puan. Setiap pagi bangun je dr tido, aku akn rs angin penuh satu badan. Terus berlari p toilet. Kentut membuang ape2 yg patut. Pening kepala pastu melanda. Lepas je laki aku g kerja, sure aku sambung p toilet. Kadang2 tu sementara nk tunggu pukul 10 pagi, aku sempat p toilet 4 or 5 kali la jugak. See.. Aku x pernah mcm ni tau. Kecuali time aku terima lawatan cik ceri-beri je. hahaha

Lepas aku selesai buat lawatan ke toilet, aku akn jd lesu. Mula la rs mengantuk yg amat. Baring la pastu. Sambil2 baring tu berselang-seli la ngn lawatan ke toilet. Dalam kul 12 camtu baru la aku akn rs betol2 OK! So time ni la aku start buat kerja sikit2. Tapi nk mengemop, menyapu semua tu mmg aku x larat la. Movement pun rs mcm siput slow nye. haha. Aku buat yg terdaya je la. Basuh baju, lipat kain, basuh pinggan, lap2 situ-sini.

Haritu aku menggagahkn diri nk basuh bilik air. Aku amik la perkakas nk guna utk basuh bilik air ni. Aku x tahu kenapa aku jd mcm ala2 blur n pelupa kadang2 tu. Biasenye aku akn amik glass cleaner, jiff nk cuci lantai pastu harpic nk cuci jamban. Tapi haritu, aku amik benda2 alah ni satu persatu dr stor aku ke toilet. Macam hape je. Sampai je toilet, aku teringat another item kene amik. hahaha kadang tu terasa bengap jp pun ade. Aku cuci toilet lama jugak la. Sbb penat berus lantai. hahaha.

Pastu semlm, aku nk sapu lantai. Rasa badan mcm ok sikit. Pagi2 aku da p amik penyapu ngn penyodok. Elok masuk je dlm bilik, kwn aku smpi kt umah. Berlapok la penyapu ngn penyodok tu kat situ. Sampai la malam laki aku blk, br aku teringat aku x simpan blk penyapu n penyodok tu. haha dasyat. So harini aku dh pun sapu umah. Tapi. Ade tapinye. Tengah2 sapu umah tu, aku lapor! hahaha. P dapur tgk2 roti tinggal sekeping. Aku pun sapu la kaya. Bukak peti tgk ade pau yg boleh aku kukus. Bila aku belek2 bekas tu, tgk2 bole jugak guna microwave. Hah lagi senang kerja aku. hahaha. Aku pun defrost dulu sbb pau tu beku dr peti. Pastu da siap defrost, aku panaskn la. Die kate panaskn 50 saat je. Siap je aku keluarkn dr oven, letak kt cabinet dapur. Sementara tunggu sejuk, aku sambung sapu lantai. Baru smpi kt hall, aku lapar balik. Aku pun p la dapur nk mkn pau. Kupas la kulit pau tu. Tapi punya la keras jdnye kulit die. X tahan sngt lapor, aku gigit je terus pau tuh. Kau tahu ape jd? Bahagian tengah2 pau tu da jd rangup mcm biskut! Krup krup krup krup dh. Aku heran. Aku bace blk arahan blakang bungkusan tu. Rupenye aku lupe buat sumting!. Aku lupa cover pau tu time tgh panaskan. Kalau aku cover pau tu ngn plastic cover tuh, Pau tu jd ala2 kukus ngn wap2 dlm cover tu la. Ni aku p kasik direct heat. Dh jd mcm bakar pau bukan kukus. Bijak la mama kamu ni skrang baby kn. Sori baby...

The best part is, aku pasrah mkn 2 -3 bijik pau rangup. Last2 aku call McD delivery. Order Big Mac large ngn 9 pieces nuggets. Kenyang!!!!!

Kan bagus if aku order je McD dr awl. hahaha

Related Posts with Thumbnails