Tuesday, May 31, 2011

Persediaan utk baby

Bila bace blog post Nad Xoxo, aku rs takut la pulak. Plus terkejut. Banyaknye benda nk kene bli! Huwaaaa
So kt blog Nad ni ade la die kasik list brg2 yg perlu dibeli utk baby nnt. Ni mau habis riban2 jugak nih. Ni ha list brg2 baby:

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Sleepsuits
* Socks
* Scratch mittens
* Hats
* Receiving blankets
* Barut
* Bedung
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Bottle drying rack
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Baby cot
* Mattress (latex)
* Blankets
* Bedding sets
* Mosquito net

Travel:
* Stroller
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag + travel changing mat
* Head support cushion for stroller

For Mommy:
* Disposable/washable breast pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs

Time kasih bnyk2 kat Nad sbb at least from list ni aku dpt la bnyk idea ape yg perlu dibeli. Klu aku pk2 sendiri, kompem x dpt list mcm ni. Maklumla, first time nk jd mama. Haha. Tp to be truth, ade gk benda2 dlm list ni aku x tahu guna utk apa. X cukup ilmu lg nih. Bnyk kene blaja ngn Nad nnt. Hehehe. Ade a few brg2 dlm list dah ade. Yg strikethrough tu yg aku dh ade kt umah ni. Hehe. Tapi bnyk yg x kene cross lg! x pe. Masih ade bnyk mase.

Tp skrang aku dh ade 1 set baju baby, thanks to iena n rahim, n satu set kasut baby, thanks to pakcik bujang, aili ali n aina ali.

Tq iena n rahim :)


Tq Pakcik Bujang, Aili Ali n Aina Ali ;)

Ni pulak hasil kerja tgn aku sendirik. Mengisi mase lapang. Aku mmg suke pun buat benda2 mcm ni nih hihi.

Barut baby. Dh jahit 10 helai. Cukup la tu kn :)

So lepas ni nk shopping brg2 lain la pulak. Bedung baby aku hampir siap la. Kain da ade. Tinggal nk jahit je. Mesin jahit dah pulangkn kat mak aku. So slow2 la ye :) Next in my to-do list, nk jahit bantal baby dan tilam baby. Yeahhhhh~ X saba x saba x saba!!!!! :D

Menjerit tengah malam!!!

Sempena cuti sekolah ni, bnyk cerita2 movie dieorg tayangkn kt tv2. Aku tgk je la. Mengisi kebosangan hidup. Harini dieorg tayang cerita tarzan! Best kn! Tgk cerita ni buat aku teringat pada satu malam ni.

Sekarang ni aku slalu ssh nk tido. Kalau aku bole tido pun, aku akn bgn 4 5 kali tgh malam p kencing. Ade satu malam ni, aku bole tido agk nyenyak jugak la. Tp tu pun da bgn kencing 2 kali camtu. Tgh2 aku tido ni, tiba2 laki aku menjerit. AaaaaaaaahhhhHHHHhhhhhhhHHHHHhhh. Kuat gila n panjang gila. Aku punya la terkejut smpi dr aku tido aku terus terduduk atas katil tgk kat die menjerit. Siap ngn tangan2 die angkat skali. Aku pulak dgn spontannya p mrh die. (kalau korang nk tahu die jerit mcm mane, tgk Tarzan yg part btol2 b4 habis cite tu die ade jerit atas pokok dgn jane)

"hish ape awk nih!!!! menjerit tgh2 mlm bute nih!!!!!"

Agaknye sbb aku pun terkejut sama kn. Aku mrh die slumber je. Bukan nk tanye mimpi ape ke kn. Pastu lepas 2 min gitu, aku pun tanye la.

"awk ok x ni? mimpi ape smpi jerit2 ni?"

Die ckp die ok je pastu die terus sambung tido. Aku pulak yg ssh nk tdo pastu sbb da terkejut. Lame2 pastu aku terlelap la jugak. Esoknya bila da bgn pagi, die pun da bgn, aku duduk je la atas katil menggeliat2 dulu. Karang tiba2 die gelak tgk aku. Aku pun tanya la ape yg kelakarnya pagi2 buta da gelak2 nih? Die jawab.

"Kelakar tgk muka awk terkejut semlm. Haha."

Hello. Ko dh menjerit bagai sebelah telinga aku, x kn aku nk bangun tersengih kot!!!! Of coz la aku bgn terkejut! Tgh malam buta pulak tu. Cessssss. Aku pun tanye la. Knape die menjerit tiba2. Karang die ckp.

"Saya mimpi. Saya jd Tarzan. Saya tgh menjerit atas pokok"

Ewah! Tarzan? hahaha Celah mananya laki aku bole mimpi jd Tarzan? hahaha. Tp tu kire ok la. Dari aku ni ha. Laki aku ckp da bnyk kali da die kene marah tgh2 malam bila aku mimpi. Kadang2 die bgn nk p toilet pun aku marah. Kalau kene tang mimpi indah tu, aku siap bg penampo lg kat laki aku. hahahaha. Kene siku pun pernah. So skali skala aku kene dgr die menjerit tgh malam kire ok la tu kn? :P


Thursday, May 5, 2011

Kenangan Terindah

Lepas je masak2 td, aku masuk bilik pakaian. Adik ipar aku tido situ. Borak2 la ngn dia. Almari baju aku ternganga part baju2 kurung yg sangkut2. Aku tertengok la baju kawin aku tersangkut dlm beg baju hitam tuh. Teringat la kenangan2 terindah 9&10 Dec 2010.

Satu2 baju kawin aku keluarkan. Mula2 aku belek baju sanding. Adik ipar aku terkejut tgk. Dia ingtkn aku sewa. Rupanya aku tempah buat kenangan simpan. Karang dia tanya bila lagi kak aimi nk pakai. Aku ckp mungkin nnt ank2 aku nk kawin bole pki klu dieorg berkenan n klu dieorg muat la. hahaha. Padahal aku time kawin pun da gemok da. (perasan ank2 aku nnt gemok dr aku konon). Tapi mmg aku dh lama berhajat nk simpan baju nikah n sanding aku bila aku kawin nnt. Kenangan tu!!!!!. Aku nak baju kawin aku tu, aku je yg pki. Nnt aku turunkn kat anak2 aku. hehehe. Mungkin bg setengah2 org ckp alah x perlu, membazir. Tapi aku ade pendapat aku sendiri. Kenangan itu penting bg aku. haha

Belek punya belek br aku teringat. Aku blom sempat hntr baju kt dobi. Kaki2 kain tu kotor2 sikit2 bekas amik gmbr outdoor kt jalan. Pastu terpk laundry mane yg bagus2 yg elok2 utk aku hantar baju kawin nih. Lepas da belek baju sanding, aku belek pulak baju nikah. Huhuhu saat2 jantung berdebar tu teringat balik. Saat2 tok imam tanye "btol ke tu bakal isteri awak" kat Ali pun teringat balik. Kami gelak2 je time tuh. Saat2 menitis air mata bace doa lepas kami diijabkabulkan pun teringat balik. Manisnya semua saat2 nih. Aku ingt lg. Lepas salam2 ngn Ali amik gmbr cium2 dahi semua2 tuh, first ayt terkeluar dr mulut aku "awk, btol ke kita dah jd suami isteri ni? mcm x percaya je". Ali jwb "tu la, sy pun mcm x percaya je". hahahahah

Pastu sbb aku malu depan semua keluarga Ali n keluarga aku, aku bole jln selamba je x de pegang2 tangan ngn Ali. Karang Ali dtg dekat aku die ckp "awk, pegang la tgn saya. Kita kn da jd suami isteri. X sweet la awk nih" hahaha aku ketar2 pegang tgn Ali. Gemuruh akad nikah x habis lg agaknye. hahahahaha. Pastu bila jumpa keluarga salam2 semua org, skali lg hati aku tersentuh bila bersalaman dengan mak ayah aku. Menitis air mate lg. Saat2 aku peluk adik-beradik aku. Menangis kegembiraan. Terharu ok! Lepas ni aku dh jd tanggungjawab Ali. Keluarga da x bole masuk campur. Waaaaa sedih gila bila ingt saat2 nih.

Ingt lagi muka ayah aku. Ingt lg waktu ayh aku akad kn nikah kami. Ingt lg wajah lega ayah lepas semuanya selesai. Saat paling gembira dan mengejutkn aku bila tok imam umumkan yg ayh aku yg akn akad kn nikah kami. Before this bila bincang dgn ayah, ayah memang x nk. Dia kata die menggeletar. Kang Ali angkat nikah 10 kali baru tau. hahaha. Tapi hari nikah aku tu, ayah rilek je. Berbunga2 hati aku tgk ayh aku yg akad kn nikah. Ali bertemu Ali. hahaha Nasib baik tok imam x konfius Ali mana satu. Kalau x mak aku free2 dpt madu. hahahaha

Ali akad skali je dh sah! Alhamdulillah :) (tapi bole dgr suara die ketar2 ye hikhikhik)

Time aku salam tgn Ali utk batal air smayang pun nmpk Ali masih menggeletar. hahahaha

Kenangan, kenangan jugak. Nih baju nikah n sanding ni bila aku nk basuh? hahahaha

Related Posts with Thumbnails