Monday, July 11, 2011

Antara kau dan aku

Laki aku slalu pesan.

Kalau org sombong dgn kite, kite jgn sombong dgn org tu balik. Sebaliknya buat x tahu je. Layan mcm biase. Jgn ade hasat dengki. Biar Allah s.w.t yg turunkan balasan.

Kalau org tu suka buat fitnah psl kite, jgn kite pun sama terikut buat fitnah psl diri die kt org lain. Kite diam aje. Biar Allah s.w.t yg turunkn balasan.

Kalau dlm hidup dia, dia slalu doakan supaya bala diturunkn kpd kite, supaya hidup kite merana, supaya hidup kite x bahagia, supaya makan minum kite tidak dihalalkan, jgn kite pun turut sama doakan keburukan untuknya. Sesungguhnya, doa2 yg buruk itu tidak akan dimakhbulkn oleh Nya. Biar Allah s.w.t yg turunkn balasan dan bala utknya. Sebaliknya, kite doakan kebaikan untuknya.

Ape jua kata2 yg menyakitkn hati yg keluar dari mulut die, jgn kite melawan. Kite dengar sahaja. Senyap sahaja. Biar Allah s.w.t yg tunjukkn jawapannya nnt.

Org slalu kate.

Sebelum kite cuba mengubah org lain, kite perlu ubah diri kite dahulu. Sebelum kite mengate org lain, kite tgk diri kite dahulu. Sempurna ke kite?

X baik membanggakan diri dgn kemewahan yg ade. X baik bila ade sifat ingin menunjuk. X baik bila kite gunakan seseorang itu utk kepentingan diri sendiri.

Paling utama sekali, x baik putuskan hubungan kekeluargaan, saudara-mara, sillaturrahim.

Kalau x percaya, cuba tanye dgn ustaz2 diluar sana. X guna klu kite pergi belajar agama tunggang terbalik tp diri kite sendiri x cuba utk berubah. Sebaliknya hanya nmpk kesalahan dan keburukan org lain.

Aku tahu ape yg kau mampu lakukan. Aku tahu kau selalu buruk2 kn nama aku dikalangan sape2 sahaja rakan2 aku yg kau kenal. Sape shj rakan2 aku yg x endahkn kate2 dengki kau, semua kau pulaukn. Kau fitnah pula psl mereka. Kau jgn fikir aku x tahu. Ramai rakan2 aku yg baik dgn aku mcm isi dgn kuku, tiba2 jd renggang bila kenal dgn kau. Bukan itu sahaja. Aku tahu kau cuba porak perandakan keluarga yg aku cuba bina. Kau fitnah mcm2 psl aku. Kau cerita benda yg bukan2 pada suami aku. Aku x terkilan. Tapi sumpah aku amat bersyukur. Aku bersyukur kpd Allah s.w.t kerana smpi saat ini, suami aku x pernah abaikan tanggungjawabnya sbg suami, x lupa utk menjaga diri aku. X pernah termakan dgn kate2 kau. Die tahu bezakan mane benar dan mane fitnah. Die x pernah ceritakn sedikit pun pada aku kate2 hasat dengki kau. Kate2 yg akan mengguris hati aku. Aku tahu pun bila aku tanye nk bace msg2 die yg die simpan. Bila aku tanye knape x bgtau aku semua fitnah2 ni, die ckp die tahu benda ni akn mengguris hati aku. Die x nk aku sedih. Die tahu semua ni fitnah dan dengki sahaja. Die hanya terima ape saje keburukan kau ckp, ape saje fitnah kau buat psl aku. Dia nasihat kn aku supaya jgn ade hasat dengki walaupun ape shj org cuba lakukan pada kite. Bukan kerja kite utk beri balasan. Serahkn semua kpd Allah s.w.t.

Bukan aku nk bangga kn diri disini. Aku x kate aku baik orgnya. Aku x mintak kau sujud kaki aku. Itu bukan perangai aku. Manusia mana yg x pernah buat kesilapan. Aku mengaku aku pun ade salah silap aku. Tp x pernah terdetik di hati aku utk menghancurkan keluarga kau. X pernah sikit pun aku hina kau, buruk2 kn kau di kalangan kwn2 kau.

Aku bersyukur ade suami yg memahami. Die mengajar aku utk menjadi insan yg lebih mulia disisi Nya. Insan yg lebih memahami erti kehidupan, erti kasih-sayang, erti sebuah keluarga.

Aku mintak sngt2 kau berubah. Bukan utk aku, tp utk kebaikan diri kau sendiri, utk keluarga kau.

p/s: doakan kebahagiaan aku dan keluarga ku. maafkn kesilapan aku. halalkn makan minum ku. Amin.

3 comments:

Aini Ali said...

hey you, be tough k mummy. mulut org mang xleh tutup dearie. slagi ada tenaga mulut tuh la dlu yg banyak bunyik. so, abaikn mereka k.

i doakn u happy slalu gn hubby dan baby yg bakal lahir moga dia jd sinar cahaya dlm family you.

take care always, tau?

lebiu n mishyu. :)

Aimi Ayuni said...

I pun tgh bersabar ni. Dh lameeee dh i sabar dear. X pe. Ade hikmah disebalik semua yg terjadi kn. Baby dun worry. Aunt aini ade. Heehehhe

Will take a good care of myself, baby n family. U pun tc ok! :)

Rindu.kamu.sayang.kamu

Aini Ali said...

yup2, no worries. aunty aini ada. i like! hehe :)

tc too mummy.

rindu kamu. sayang kamu. juga.

Related Posts with Thumbnails