Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

update brg baby yg dh bli lagi!!!

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Sleepsuits
* Socks
* Scratch mittens
* Hats
* Receiving blankets
* Barut
* Bedung
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Bottle drying rack
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Baby cot
* Mattress (latex)
* Blankets
* Bedding sets
* Mosquito net

Travel:
* Stroller
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling (reserve by Noor)
* Diaper bag + travel changing mat
* Head support cushion for stroller

For Mommy:
* Disposable/washable breast pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs

Good infos for mommies!!!!!!

Aku jumpa ni kat blog kwn aku. Na baca lg detail, sila klik Amanda Eltiqaz

Your hospital bag checklist

There’s no need to take too much, your stay should be quite short and, if you do need extra, friends or family can get things for you.

For Mommy (pre & post labour) :

    Identity card
    Check up record
    Admittance slip for delivery from gynae
    Hair tie/ band (if you’ve got long hair)
    Shirt with front opening for breastfeeding/ Nursing tops
    Nursing bras
    Breast pads
    Sarong
    Maternity sanitary pads
    Disposable panties (larger size for post delivery tummy)
    Socks
    Soap, tooth paste & toothbrush, comb
    Small towel
    Slippers
    Going-home outfit
    Massage oil/ lotion
    Cereal bars/ biscuits/ snacks and drinks
    Camera

For Baby :

    An infant car seat
    Going-home baby outfit
    Mitten & booties
    Hat
    Blanket (with or without hood)
    Feeding bottle
    Diapers

yang ni pulak versi sorang lg kwn aku. Nadiah Suhaidi

For Mommy :

1. Rekod Kesihatan Ibu - Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 helai - Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin - 2 pasang
6. Kain batik - 1 helai - Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar - Untuk dipakai ke tandas
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas - Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk
14. Air zam zam
15. Foods & drinks - Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik - Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump - Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang
21. Sweater
22. Beg khas - Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital
For Daddy :

1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi - Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri
4. Kain pelikat
5. Snacks
For Baby :

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi - To keep baby feeling secured and warm
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon - To keep baby warm
10. Burp clothes

p/s: terima kasih Pn Amanda Eltiqaz dan Pn Nadiah Suhaidi!!!

Friday, August 19, 2011

siapa kata hidup berdikari suami isteri itu mudah?

aku hanya nk ckp..

cuba hidup sendiri dulu tanpa bergantung kepada mak bapak atau siapa2 sahaja, br bole dtg bgtau aku hidup tu senang ke susah. itu br btol2 hidup dlm dunia perkahwinan namenya. cabaran die sngt berbeza dr duduk sekeluarga dgn mak bapak. sbb bila ade mak bapak dlm rumahtangga, ape2 yg x mampu buat, mak bapak akn back up. bila ko hidup ngn laki ko sahaja, ko terkapai2 sorang2 apa2 pun semua atas kepala ko. masa tu la nk jage rumah, mase tu la nk jage laki, mase tu la nk jage anak, nk kemas rumah, nak masak utk laki, nk gosok baju laki, nk basuh kain2 bertimbun, nk lipat kain. ko ingt senang ka semua tu ko nk buat sorang2? nasib ko akn jd lebih baik sekiranya ko bersuami dgn seorang lelaki yg ringan tulang nk tolong ko buat itu ini. itu br org ckp btol2 hidup suami isteri. sbb apa2 pun, ko laki bini aje yg tanggung. aku bersyukur sngt2 sbb laki aku jenis memahami n tolong aku dlm kerja2 rumah klu aku x sempat. tp x de la kerja berat2. die memilih pulak ade yg die suka buat ade yg die x suka buat. ape2 pun, aku bersyukur dan berterima kasih.

aku tabik hormat pada kwn2 aku yg berkerja n at the same time hidup berdikari sendiri laki bini. aku sngt paham bertapa penatnya dieorg nk jage semua ni. aku yg duduk rumah ni pun kadang2 tu lembik rasa badan nk buat semua kerja. tambah pulak aku pregnant. pergerakan jd slow. buat kerja bnyk2 sikit rasa semput. aku bertambah kagum dgn kawan2 aku yg berkerja, ada anak dan hidup berdikari sendiri laki bini. fuhhhhhhhh...aku x bole bayang mcm mane dieorg tempuh hari2 dieorg. gila penat ok! nk jaga anak at the same time nk jaga laki tambah pulak nk jage tanggungjawab die sebagai seorang isteri. fuhhhhhh... klu ko x percaya, ko cuba hidup sendiri dulu dgn laki n ank2 ko saja, then ko dtg bgtau aku ada beza ke x da beza.

sbb tu org cakap, nk kawin kena pk beribu2 kali. klu rasa diri x sanggup lg nk pikul semua tanggungjawab, then forget about getting married. sbb ko akn end up sama ada perkahwinan ko hancur atau ko akan menyusahkn family dan kwn2 sekeliling ko. sbb tu jugak la mak bapak kite x kasik kite kawin muda2. sbb muda2 ni kite mungkin pendek akal. x brapa nk paham ape itu tanggungjawab. ko jgn pk kawin sbb nk tdo mlm2 ngn laki ko saja. lebih dr tu lg yg ko kena buat tahu!

aku termenung dekat 10 min jugak la memikirkan kawan2 aku yg berkerja, ada anak dan hidup berdikari laki bini nih. (tgh2 tulis blog boleh termenung kejap. ngeh3)

jd skali lg aku nk tabik hormat kepada semua kawan2 aku diluar sana yg hidup die mcm yg aku ckp kt atas ni. sbb tu jugak la aku rasa rmi kaum2 ibu diluar sana nk jd housewife. at least bila jd housewife, tanggungjawab da kurang sikit. tinggal jaga laki, jaga anak n tugas2 isteri saja. kerja da x pyh pk. so lebih sikit masa utk berehat. apa2 pun aku percaya, ibu2 diluar sana yg housewife2 ni x de nk rehat mana pun bila dh ade anak. lg bnyk kerenah nk kena jaga. haha.

ok aku nk sambung memasak didapur. nk sediakan juadah berbuka. akhir kata, selamat berjaya dlm menempuhi hidup berumah tangga dan selamat berbuka puasa. hahaha

*aku hepi dgn life aku skrang. walaupun penat mengerah keringat tulang empat kerat, at least aku puas hati dgn hasil family yg aku bina sendiri*

Thursday, August 18, 2011

Gila2 mak buyong

Assalamualaikum.... ape kabo pembaca2 semua? haaa harini aku gila2 sikit mereng2 mungkin sbb aku dilanda sakit perut yg amat sngt dan aku terlambat bgn sahur, makanan pulak x cukup utk aku isi perut. Adoyai...

So pg2 td lepas smayang subuh, aku teringat kat kak senduk. Aku percaya korang tahu psl kak senduk ni kn? die create cara pki tudung yg baru! haha sape2 yg x tahu or x pernah dgr psl tudung kak senduk, sila klik tudung kak senduk!

So tiba2 aku pun nk create la cara baru jugak. Mcm kak senduk punya. tp aku guna telekung. Aku nk namekan ciptaan aku ni Telekung Mak Sudip!. haha.

Ala2 senyum manja gitew!~

Amacam? cantik x? :P

Wednesday, August 3, 2011

Dubai = panas terbakar but still my fav destination for a vacation :)


Ni lah kolam kt hotel aku. Buat aku hari2 terpk2 nak terjun je dr tingkap aku ni ha. Tapi sanggup ke aku? Kalau aku terjun, alamatnye aku balik kl jd org somalia la agknye. Tinggal gigi je nnt. Selamat lah raya aku :P




Ni pulak hotel kami. Al-Murooj Rotana. Hotel pulak dekat gila dgn Dubai mall. Dubai mall ni mall paling besar kat Dubai. Kate org2 arab sana la. Lintas jalan je dr hotel da smpi sini. Of coz la aku x duduk diam dlm bilik je kan :P


Aku sngt suka beg iniiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!! Sangat smart ok! tapi harga die mak aihhhh... Smart sungguh smpi nak terkeluar bijik mate aku. hahaha


Aku suka lampu2 mcm ni. Nmpk antik. Classic. Ukiran die nmpk complicated tp still cantik. Nmpk sngt islamic. Tp encik laki x suke. Die kate nmpk serabut. hahaha. Nnt aku dh ade rumah aku sendiri, aku nk taruk lampu ni satu kat mane2 area rumah aku (ntah bila nk ade rumah sendirinya pun x tahu).


Nmpk beca atas sana tu? OMG aku slalu teringin nk bwk ank aku jln2 dlm beca mcm tu. Nmpk sngt comel ok! Klu lah beca tu jenis senang nk bwk berjalan2, sure aku da bli satu. n 1 lagi. Laki aku ckp. Dh beca yg dh ade kat rumah tu nk sorong sape? hahaha. aaaaa nak beca tu!!! ok sila hadiahkn aku beca ni satu plssss. :P


Nmpk penguin tu? Dieorg guna penguin ni utk budak2 yg baru nk blajar ice skate! its a good idea tau! x de la budak2 ni jatuh bergolek2 time baru blajar tu kan. Knape lah malaysia x buat mcm ni? Aku terpegun tgk budak2 ni duk bwk penguin ni pusing2 dlm ice ring tu. haha. Cuteness!


Burger king adalah feveret aku. Aku suka burger swiss mushroom tu. Tp kt dubai aku x mkn nih. Sbb mahalnyeeeeee. Ko tau McD set sana dlm RM30? gila ke apa. tp no doubt la sana makan memang mahal. Price food sana start dr RM20 n ke atas. No wonder la sane gaji mahal2. Nk sara hidup pun mahal ok. Makan mahal, teksi mahal, hotel mahal, rumah mahal, semua mahal lah!


Ni aku mkn kat Emirates mall. Harga lebih kurang RM25 cmtu. Menyesal aku bli. Langsung x sedap hokey!!! Tapi sbb aku lapar yg amat, n sebab pikirkan harga die mahal, aku habiskan jugak! huwaaa


Ni nasik mandi ayam dan kambing. Yg ni seriously SUPERB!!!!!!! Sedap gila ok! Makan utk 4 org dlm RM100. Kira ok la sbb nasiknya sungguh bnyk! dan sungguh sedap!!! Kami mkn sini 2 kali! Ahhh now rindu nasik mandi2 nih! X sama dgn KL punye. huhuhu

Aku rasa stakat ni je la cerita aku harini. Panjang sngt dh kot. Nnt aku sambung cerita lagi ok!

Owh btw, baru kejap je td aku nmpk baby kick perut dgn sngt kuat smpi nmpk from perut aku. Dh 5-6 kali kick da. Smpi aku menitis air mata tgk die buat cmtu. hahaha Tersentuh sungguh rasa. :D x sabar nk tunggu die keluar nk main2 ngn die!!!!

Mama.Lovessssss.Baby.Very.Much!!!!!!

Monday, August 1, 2011

Seminggu yg memenatkan

Hari ni first day puasa. Mcm mane puasa korang harini? aku stakat ni survive lg. Tp perut da mula krok krek krok krek. mulut da mula meleleh air liur. Tekak da mula rasa nk muntah. Ape2 pun, aku akn cuba bertahan jugak. Kene latih biasakan diri kan. ni dh 430. 3 jam je lagi baby...bersabarlah anak ku. jap lg mama makan sedap2 ok. hihii :D

Baby dr kul 330 td asik tendang sana sini siku sana sini. Marah die lapar agaknye. haha.

Haritu aku ade ckp aku x ikut hubby p dubai kn. ingt lg previous post aku? Tapi last2 minute, pagi jumaat lepas dlm kul 10, hubby kol suruh p jugak renew passport. die terus p bli ticket flight. katenye x sanggup nk tinggal isteri sorang2 kat rumah. tergopoh gapah la jugak aku p renew passport packing baju semua dh flight mlm jugak. Penat ok lari sana sini bwk baby dlm perut. Sebab aku berlari? mulanya aku p tempat renew passport kat sebelah subang airport. pastu rupenye depa dh pindah tempat kat kelana jaya. katenye kat menara GLOMAC. penat aku pusing2 smpi tingkat 7 cari parking, alih2 dieorg ckp menara glomac ni ade 4. aku p slh menara rupanya. Dh nk kene pusing balik. Meraban jugak la aku haritu. Byr parking 3 kali ok! hahaha

Ade baiknya jugak la aku ikut hubby p dubai. Sbbnya, sana tgh sale. Summer sale. Sale gila2 la. tp dlm kegilaan tu, aku x pandang sngt brg2 aku. Aku just sebok cari brg baby. Dr first day sampai dubai smpi la last day aku kt dubai asik melilau mata tgk brg baby je. Bnyk jugak la brg yg aku dpt kat sana utk baby. Harga jauh beza la dgn kat kl nih. So x rugi la aku p sana. hehehehe. balik dgn hati gumbira!! hahaha

infant carrier
baby bath tub set!

Ni antara barang2 baby yg aku grab kat dubai. ade lagi sebenarnya. tp blom amik gmbr. tp brg ni yg plg besar aku angkut. hahaha. nnt next entry aku cerita pulak psl aku jln2 kat dubai ok! ni dh pukul 5.05. hubby suruh bersiap kul 5.30 nk bwk aku p bazaar bli juadah berbuka puasa. x saba ok nk p bli fud. mintak2 la nafsu makan ni x melampau hendaknya karang. hahaha :P. ok jom solat n bersiap!

Selamat berbuka puasa kepada semua pembaca blog ye!

Related Posts with Thumbnails