Wednesday, October 12, 2011

Bisik Jerit Bisik Jerit

Berapa lama dh aku x update blog ni? Lama gila kot. Ya ampun la ye pembaca2 sekalian. Mak buyong agk bz. Bukan bz sngt la. Lebih kepada semput. Adeh

Klu korang nk tahu, hari ni genap2 usia pregnancy aku 32 week. Maknanya tinggal lg 8 weeks ye! Dengar 8 weeks mcm kejap je kn. Tp bila dgr 2 bulan, mak oi lame tuh!

Aku ade a few kawan2 yg pregnant lebey kurang aku jugak. Tp bila aku kompem2 blk ngn dieorg, semua mcm akn branak lg awl dr aku kecuali kwn aku si Syafa (stakat yg aku ingt la). So aku ade la tanye2 ngn geng2 persiapan dieorg mcm mane. Ade yg ckp neves, ade yg ckp x sabar, ade yg hepi gila2, ade yg x ready. Mcm2 lah. Aku? Serius aku dh x sabar! X sabar nk tgk rupa ank aku. X sabar nk tahu jantina dia. Jantan ka perempuan ka. Haha

Bila org tanya persiapan, aku senyum2 kambing je. Sbb aku x bli lg segala shampoo, bedak, talcum...segala brg2 baby care ni lah. Rilek x aku? hahaha Aku pk2, ala x pe la if x sempat bli pun. Benda2 ni aku bole bg list je kt laki aku mintak tlg die belikan nnt. Bukan aku x nk p bli. Masalahnye aku da x larat nk ronda2 tolak troley bwk handbag bagai bwk perut busung nih pusing2 dlm mall. Pastu skrang ni mane je aku jalan, org akn tgk aku semacam je. Semua tgk perut aku. Tahu lah perut aku besar kn! Mak rasa mcm artis jap ok uols!!. Jd bahan renungan org. Siap tunjuk2 lg. hahaha Sure org ingt aku dh nk branak pun sempat pusing2 mall lg. :P

Baju baby? huish x pyh cerita la. Ingt kn aku je excited. Rupenye en. suami, adik-beradik, mak ayah, sedara-mara..semua excited nih! haha Stakat ni collection baju2 baby kira ok la. Yg newborn tu x la bnyk. Bnyk bli yg 3-6 months. Haritu dh basuh dh segala baju2, stokin, sarung tgn kaki, topi semua. Lepas basuh kumpul dlm bakul ade lah lebey kurang setengah bakul. Banyak ke? Hurmm.... -_-?

Korang nk tahu pengalaman mengandung bulan ke 7 8 9 nih? Aku bole cerita bulan ke 7 je la stakat ni ek. Mari kita mulakan dgn Bismillahirrahmanirrahim...........
Susah weiiiii...... susah....perut besar tu x pyh nk cerita la kan. Semput ok! Kadang2 je die dtg. Tp bila dh dtg tu, perghhh rasa mcm lembik x de oksigen langsung dlm badan, sakit dada semua ade lah! Pastu makin ssh nk tdo! Pusing la kiri kanan kiri kanan pun, ade je yg x kena. Dh la nk pusing tu susah. Ko mcm kena angkat perut utk letak mane2 side yg ko nk pusing. Korang phm x nih? Klu ko nk pusing ke kiri, kire mcm ko angkat perut ko letak belah kiri la. X kan la letak belah kanan pulak kot. Tu dh kire perut ko kt blakang ko. x tahu la if bdn ko bole fleksibel gitu kan :P. Pastu if x kena pulak, baby mula la kick kuat2. Die pk die je nk sedap kn. Aku ni ha x selesa die x pedulik pun. Baby kejam! haha Pastu akn bgn tgh malam 3-4 kali nk p kencing. Dh la nk tdo tu nk dpt position yg best tu ssh, kene bgn pulak 3-4 kali. Adeiiiii.... Heartburn tiap2 hari ok! Pastu nk bejalan pun x larat nk angkat kaki. Rasa berattttttttttttttt sngt. Kadang2 tu aku seret je kaki. Punya lah pemalas aku ni kan! Pagi2 bgn tdo, pinggang, kaki n jari tgn akn sengal2. Mcm x bole nk bengkok. Jari tgn x leh nk genggam. Sakit!

Haritu p check baby. Doc ckp berat aku dh naik total 11 kg. Normally doc kasik naik 12 kg je. So maknanya aku ade 1 kg je lg bole naik nk tunggu cukup 9 bulan. Boleh ke? Hmmm *pose tgn kt dada mata ke atas*

Tiba2 en. suami tegur...

"awk tulis ape tu..panjangnyeeeeee"

Ok aku rs bnyk sngt la pulak merepek2 kali ni. X pe. Aku sambung entry lain pulak ye. Agaknye laki aku hint nih. Dr td die duk tgk tv dgr aku duk keletak keletuk keletak keletuk tepi die kan. Haha. So kite sambung esok lusa ok!!!

Sayang pembaca2 semua!!! Sayang suami, sayang baby, sayang diri sendiri!!! *yang adoooo*
Akhir kata, selamat beramal.. :)

Related Posts with Thumbnails