Thursday, September 11, 2014

saje merepek

Assalamualaikum. selamat pagi semua. pagi ni bukak laptop nak buat yoga. tapi aku terpanggil utk tulis satu post ni. mmg yg aku hadapi. n aku tertanya2. mmg benda remeh je pun. sbb tu tajuk pun cmtu.

ok isu die adalah tarikan status fb. kenapa ek. aku banyak kali dh perasan tp bila aku tegur kang kata aku berkira. tu pun nak kesah. macam budak2. ok fine. tapi still aku tertanya2. aku perhati gk kawan2 aku. setakat ni aku x nmpk lg mereka2 ni menghadapi benda yg aku hadapi. haha!!!

kenapa ye bila aku up status kt fb, die mmg payah la nk komen. aku paham ni remeh temeh. bukan paksa pun. tapi aku jd pelik bila status org lain ade je benda die nk komen. bila aku tanya kenapa. kang die jawab, dh x tahu nk komen ape. aku tgk status org lain merepek meraban pun bole je komen mcm2. bnyk pulak n rajin pulak. so kadang2 aku terasa mcm aku ni kene ignore ke? ke status aku x cukup merapu or merepek or x cukup tertarik? OR bila die reply jd jatuh status die ke mcm mn?tapi aku tgk kawan2 aku x mcm tu pun. elok je semua melayan masing2.

hmmm. x pe la. aku pun x de la mengharap pun. just terasa je kadang2. dan terfikir je kenapa mcm tu. emosi plak pagi ni. pasni aku nk cuba buh status dgn #sajemerepek atau #kerepekpedas atau #ubikeledek. mane tau kot2 tertarik.

n btw, aku perhati lama dh a few manusia2 yg wujud dlm fb yg jenis 2 faces ni. kau tunggu. akan aku delete. org kata, nk berkawan ngn laki/bini org, kene kenal2 ngn laki/bini org tu sekali. br tak timbul fitnah. kalau dh nmpk benor ko hanya berminat kpd satu pihak iaitu si laki/bini sahaja, itu kira ko dh macam gedik or gatal. lagi2 plak yg jenis bukan sejantina ni. tunggu ye! ni jenis nk kene sunat sekali lagi kot br sedar diri. duhhhhhhhhh~~~

 

Wednesday, September 10, 2014

bebel2

*menulis sambil perhati si Jaraa yang duk sebuk menari sambil nyanyi lagu winkle2*

ok harini nak bebel ape?
jom cakap pasal how easy for me to really to get to know someone. especially orang2 baru dalam hidup.
aku rasa semua bekas2 pekerja customer services akan agree dgn statement aku ni, especially to those yg dh lama bekerja dgn customer service (face-to-face). mereka2 ni senang nk kenal orang ni. maksud aku, senang kenal die jenis macam mana. just give us 10-15 minutes borak2, walla! kami dh bole baca sama ada anda seorang yg tulus suci murni seperti minyak masak murni, jenis cakap besar, jenis talam dua muka, jenis angin tinggi, berlagak, jenis baik yg amat, jenis berlakon or berpura2, you name it. sebab tu, bila nak berjumpa dengan kawan baru, aku jd teragak2. aku x mintak pun nak ade ilmu2 ni. tp dh die dtg naturally. kita belajar dr kerja2 kita. dan kerja kita pulak jenis mengadap macam2 orang macam2 ragam dan macam2 pe'el.

how do we do it? simple. kami baca your body language. body language tak kan pernah tipu kite. or should i say susah untuk menipu somebody? yes. sebab tu ade setengah2 orang die amik kursus nk belajar tentang body language. percayalah, dari situ, macam2 kita bole baca pasal seseorang. tonasi suara pun sama. dulu aku selalu x sefahaman dgn suami pasal tonasi suara. tonasi suara bole bagitahu kita sama ada kita happy, sedih, marah, dll. tu satu lg benda yg kita x bole nak hide or tipu. so kadang2 bila husband nk marah tp die x tunjuk by action, tonasi suara tu aku bole baca. even die x nk admit die marah, lama2 terkeluar jugak yg sebenarnya die marah. see???? hahahahahah. aku selalu cakap. don't try to hide things from me sbb memang aku bole baca. aku paham gerak geri die bila ade something tak kene. again body language plays a big part of it.

bila berumah tangga kan, korang agree tak klu aku cakap, korang lebih happy kalau pasangan suami isteri tak hide anything from each other. tak perlu tunggu sampai satu pihak bertanya or dh kantoi baru nak cerita. setuju tak? tak kesah in any case pun. berceritalah. sebab sesungguhnya, bila kite tak hide anything, kite akan lebih bahagia sbb x de soalan2 pelik mengundang, x de inspektor isteri/suami nak tanya macam2 soalan, x de pergaduhan, x de masam2 muka, x de nk berlakon2. sebab ape? bagi aku la ye. mcm aku la kan. aku ade instinct yg agak kuat terhadap seseorang yg aku really2 care. mcm contoh again encik suami. yes aku bole ade this perasaan pelik2 was2 ragu2 gitu bila ade something die hide. haha. bukan suami je. mak aku pun. ahahah. mcm ade satu perasaan ni kan. korang pernah rasa tak? tp kadang2 bila aku ckp jgn hide2 things dr aku, orang akan kata aku cabar mereka2. or konon aku banyak tahu. aku sebenarnya tak berniat begitu pun. aku ckp jgn hide things pun sbb klu aku dapat tau dulu sebelom mereka sendiri yg bgtau, kang aku jd banyak tanya. kang dh banyak tanya marah pulak. haha. biasa la. kita manusia. bila ade sesuatu kita tak puas hati, kita akan bertanya. ade ke manusia yg bila x puas hati die duk diammmmmm je? meh kenalkan kat aku. nak tanya ape rahsia die bole duk diam je. ahahahaha

btw aku bercakap ni bukan pasal rumahtangga aku. aku bercakap bg semua pihak. aku rasa itu yg perlu dan itu lebih bagus dan lebih mudah. ape2 pun, jujur dan ikhlas itu penting. kan kan kan???? solat kene jaga. si suami, rain2 la ajak isteri berjemaah sekali. bukan dpt pahala je, percaya lah, isteri akan sayang kamu lebih. sbb solat sekali ni sngt la sweet. sweet gila bila husband ajk solat sekali. tu ape yg aku rasa la. n aku rasa semua isteri2 rasa benda yg sama. hahaha. isteri pulak. rajin2 la mintak ampun dan maaf dengan suami. paling mudah lepas solat jemaah tu, salam cium tgn mintak ampun. aku klu x jemaah pun pas solat tu kadang2 aku p salam cium tangan mintak ampun. sbb percayalah. kita kaum perempuan ni, senang sngt buat dosa. kadang2 dlm tak sedar kita dh terbuat dosa. so mintak je maaf. x yh malu2. sbb tu pun salah satu benda yg sweet bole buat kat suami. nyehehehehe.

ok la. anak dah mintak nak makan roti. nak tengok anak la pulak. sekian bebelan utk harini.
maaf la x de huruf besar. malas dan nak cepat. auto caps lock masih tak jumpa. korang bace paham2 sendiri la ye. hahahah. bubyeeee

Tuesday, September 9, 2014

Dori masak sweet sour

Assalamualaikum.

Satu ilmu baru aku belajar dr seorang hamba Allah ni haritu. Aku bertanya mengenai cara2 menjawab salam. Dia ni menuntut ilmu dengan tok guru die lah. Maksud sini, die belajar pasal agama islam diperingkat lebih mendalam.

Cara menjawab salam :
- orang bagi 1, kite jawab 2 = Assalamualaikum, Waalaikumussalam warrahmatullah.
- orang bagi 2, kite jawab 3 = Assalamualaikum warrahmatullah, Waalaikumussalam warrahmatullah hiwabarakatuh.
- orang bagi 3, kite jawab 1 = Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarakatuh, Waalaikumussalam.

ok tu je nak cerita untuk harini dalam bab ni. Saje la share2 kot2 berguna untuk orang lain.

So, kat rumah ni stok yg ade adalah daging dan ikan dori. Ala yang beli paket2 kat Giant tu. Haritu dah masak daging. So suami request nak makan ikan dori. Sebenarnya kat rumah sendiri duk ngan mak dulu, tak pernah beli ikan ni. So memang tak reti nak masak ape. Yang pernah belajar ngn mak Ali is masak asam. Asal ikan dori je masak asam. Aku pun dh bosan. Yang ngoknya aku ni, tak terfikir pun nak google resepi ke apa. Padahal hari2 duk google macam2 resepi. So bila husband mintak makan ikan dori ni lagi n die kata cuba buat masak sweet sour ke google resepi. Baru la aku macam ting ting ting ting!!!!! ngeng! So aku google la. Tak ingat dh resepi sapa. Tapi ni la resepinya. Aku dah edit2 sikit2 ikut citarasa sendiri hahahaha

Ikan Dori masak sweet sour

3 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 biji bawang besar (cube)
3 biji cili merah 
1 biji tomato (cube)
ikan dori
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili giling
1 sudu kecil sos tiram
sedikit sesedap rasa
tepung jagung
garam n black pepper

cara2 :
- perap kejap ikan dori dengan garam dan black pepper
- gaul dengan tepung jagung. goreng. toskan
- tumis bawang putih sampai garing.
- masukkan bawang besar, cili merah, tomato. kacau rata
- masukkan cili giling, sos2 dan sesedap rasa. kacau rata
- kalau pekat sangat, tambahkan sedikit air
- biar mendidih kejap
- tuangkan balik ikan dori td ke dalam sos ni. gaul rata. Siap!!!!

haaa mudah kan. Cuba lah!






p/s : camna dah nk set auto-correct ni? lenguh dh nk type buat caps lock sendiri nih. help!!! haha


Tuesday, September 2, 2014

Ya hampunnnnnn....

Assalamualaikum.

Ok hakak tahu korang sure ckp blog hakak ni dh bersarang smpi kelam. Percaya la diknon. Hakak x cukup tgn dh. Haha.

Excuses:
-sebelum ni x de laptop. Ade ipad tp x de internet. Gila ko nak update blog kt phone! Tak sanggup oi
-dr anak 1, now dh jd 2
-pindah duk negara tak tahu kat mana kewujudannya, internet slow gila bakkkk pastu mahal gila bakkkk
-pindah balik kl, guna balik excuse plg atas
-busynye mengalahkan najib bak hang! Smpi tdo pun main2 je. Cenggitu!

Tak pe. Slow2 now nk cuba update balik. Laptop dh ade. Wifi dh ade. Setakat mana mampu tu kite update ler. Tp harini hati ni rs sedih je. Sape nak pujuk? Dialu-alukan. Pleaseeeeeee. Rindu nak rasa kene pujuk...... Tak main2 ni. I need happy pills. Sape nk pujuk ni??? Rasa berat sngt dh hati. Kene ade org pujuk br die jd ringan n senyum2 berbunga ayu balik.

*mengharapkan.encik.suami.tapi.penat.tunggu*

Related Posts with Thumbnails