Wednesday, September 10, 2014

bebel2

*menulis sambil perhati si Jaraa yang duk sebuk menari sambil nyanyi lagu winkle2*

ok harini nak bebel ape?
jom cakap pasal how easy for me to really to get to know someone. especially orang2 baru dalam hidup.
aku rasa semua bekas2 pekerja customer services akan agree dgn statement aku ni, especially to those yg dh lama bekerja dgn customer service (face-to-face). mereka2 ni senang nk kenal orang ni. maksud aku, senang kenal die jenis macam mana. just give us 10-15 minutes borak2, walla! kami dh bole baca sama ada anda seorang yg tulus suci murni seperti minyak masak murni, jenis cakap besar, jenis talam dua muka, jenis angin tinggi, berlagak, jenis baik yg amat, jenis berlakon or berpura2, you name it. sebab tu, bila nak berjumpa dengan kawan baru, aku jd teragak2. aku x mintak pun nak ade ilmu2 ni. tp dh die dtg naturally. kita belajar dr kerja2 kita. dan kerja kita pulak jenis mengadap macam2 orang macam2 ragam dan macam2 pe'el.

how do we do it? simple. kami baca your body language. body language tak kan pernah tipu kite. or should i say susah untuk menipu somebody? yes. sebab tu ade setengah2 orang die amik kursus nk belajar tentang body language. percayalah, dari situ, macam2 kita bole baca pasal seseorang. tonasi suara pun sama. dulu aku selalu x sefahaman dgn suami pasal tonasi suara. tonasi suara bole bagitahu kita sama ada kita happy, sedih, marah, dll. tu satu lg benda yg kita x bole nak hide or tipu. so kadang2 bila husband nk marah tp die x tunjuk by action, tonasi suara tu aku bole baca. even die x nk admit die marah, lama2 terkeluar jugak yg sebenarnya die marah. see???? hahahahahah. aku selalu cakap. don't try to hide things from me sbb memang aku bole baca. aku paham gerak geri die bila ade something tak kene. again body language plays a big part of it.

bila berumah tangga kan, korang agree tak klu aku cakap, korang lebih happy kalau pasangan suami isteri tak hide anything from each other. tak perlu tunggu sampai satu pihak bertanya or dh kantoi baru nak cerita. setuju tak? tak kesah in any case pun. berceritalah. sebab sesungguhnya, bila kite tak hide anything, kite akan lebih bahagia sbb x de soalan2 pelik mengundang, x de inspektor isteri/suami nak tanya macam2 soalan, x de pergaduhan, x de masam2 muka, x de nk berlakon2. sebab ape? bagi aku la ye. mcm aku la kan. aku ade instinct yg agak kuat terhadap seseorang yg aku really2 care. mcm contoh again encik suami. yes aku bole ade this perasaan pelik2 was2 ragu2 gitu bila ade something die hide. haha. bukan suami je. mak aku pun. ahahah. mcm ade satu perasaan ni kan. korang pernah rasa tak? tp kadang2 bila aku ckp jgn hide2 things dr aku, orang akan kata aku cabar mereka2. or konon aku banyak tahu. aku sebenarnya tak berniat begitu pun. aku ckp jgn hide things pun sbb klu aku dapat tau dulu sebelom mereka sendiri yg bgtau, kang aku jd banyak tanya. kang dh banyak tanya marah pulak. haha. biasa la. kita manusia. bila ade sesuatu kita tak puas hati, kita akan bertanya. ade ke manusia yg bila x puas hati die duk diammmmmm je? meh kenalkan kat aku. nak tanya ape rahsia die bole duk diam je. ahahahaha

btw aku bercakap ni bukan pasal rumahtangga aku. aku bercakap bg semua pihak. aku rasa itu yg perlu dan itu lebih bagus dan lebih mudah. ape2 pun, jujur dan ikhlas itu penting. kan kan kan???? solat kene jaga. si suami, rain2 la ajak isteri berjemaah sekali. bukan dpt pahala je, percaya lah, isteri akan sayang kamu lebih. sbb solat sekali ni sngt la sweet. sweet gila bila husband ajk solat sekali. tu ape yg aku rasa la. n aku rasa semua isteri2 rasa benda yg sama. hahaha. isteri pulak. rajin2 la mintak ampun dan maaf dengan suami. paling mudah lepas solat jemaah tu, salam cium tgn mintak ampun. aku klu x jemaah pun pas solat tu kadang2 aku p salam cium tangan mintak ampun. sbb percayalah. kita kaum perempuan ni, senang sngt buat dosa. kadang2 dlm tak sedar kita dh terbuat dosa. so mintak je maaf. x yh malu2. sbb tu pun salah satu benda yg sweet bole buat kat suami. nyehehehehe.

ok la. anak dah mintak nak makan roti. nak tengok anak la pulak. sekian bebelan utk harini.
maaf la x de huruf besar. malas dan nak cepat. auto caps lock masih tak jumpa. korang bace paham2 sendiri la ye. hahahah. bubyeeee

1 comment:

s a L o m a said...

Pi kat setting la nak tukar auto capslock tu sayang oi..

Related Posts with Thumbnails